Vil Socialdemokratiet afskaffe kontanthjælpsloftet? 'Ja'

Socialdemokratiet vil afskaffe kontanthjælpsloftet - i dets nuværende form - hvis de vinder magten ved næste valg.

Socialdemokratiet vil efter valget nedsætte en kommission, der skal give sit bud på en reform af offentlige ydelser som kontanthjælpsloft og integrationsydelse. Men om det indebærer en afskaffelse af kontanthjælpsloftet har hidtil været uklart.

Anderledes så det ud torsdag aften i ‘Debatten’ på DR2, hvor det blandt andet blev debatteret om uligheden i Danmark er et problem. Her blev socialordføreren spurgt af programmets vært, Clement Kjersgaard:

Ja eller nej: Vil Socialdemokratiet, hvis I får regeringsmagten og har et flertal i folketinget efter et valg, fjerne kontanthjælpsloftet?

Pernille Rosenkrantz-Theil: Ja.

Ingen tvivl?

Pernille Rosenkrantz-Theil: Nej.

S-ordfører: Har hele tiden været vores politik

Fredag har DR Nyheder igen talt med Pernille Rosenkrantz-Theil, som fortæller, at der intet odiøst er i, at hun i går i Debatten svarede 'ja', da hun blev spurgt, om partiet ønsker at afskaffe kontanthjælpsloftet, hvis de kommer til magten.

For ifølge ordføreren har det hele tiden været socialdemokratisk politik, at loftet i dets nuværende form ikke fungerer.

- Jeg sagde 'ja', fordi jeg mener det. De mellemregninger, der ikke kommer med, er, at særligt de folk, som er på kontanthjælp, kan få den opfattelse, at vi vil rulle det tilbage til det gamle system. Og det kommer vi bestemt ikke til, siger hun og fortsætter:

- Grunden til, at vi vil afskaffe kontanthjælpsloftet, er, at vi ikke vil acceptere, at så mange familier er blevet presset ud i fattigdom. Det svære er dog at svare på, hvordan man laver et ydelsessystem, som er bedst til at knække børnefattigdoms-kurven.

Vil lave hjælpepakke

I har sagt, at I vil nedsætte en ydelseskommission, som blandt andet skal se på kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, hvis I vinder magten og får flertal for det. Den kommission skal være færdig inden for 12 måneder, så det betyder vel så også, at I ikke vil gøre noget ved fattigdomsydelserne fra dag ét?

- Ja, men med den undtagelse, at vi i den mellemværende periode - hvis der er et flertal for det - vil skrue en hjælpepakke sammen. Hensigten med hjælpepakken er at finde ud af, hvordan vi bedst muligt kan undgå, at børnene betaler prisen for den situation, de er i, siger hun.

Hidtil har det lydt, at en ydelseskommission skulle se på de forskellige 'fattigdomsydelser. Vil du love højt og helligt, at kontanthjælpsloftet bliver afskaffet i dets nuværende form, hvis I kommer til magten og har flertal for det?

- Det står fuldstændig ved magt, at kontanthjælpsloftet i dets nuværende form bliver afskaffet, hvis vi har flertal for det, siger ordføreren.

Vil have et helt nyt ydelsessystem

Nu har I gjort det klart, at I vil afskaffe det nuværende kontanthjælpsloft. Er det din forventning, at der stadig vil være en eller anden form for loft over ydelserne i jeres system?

- Jeg forestiller mig faktisk, at vi får et helt nyt ydelsessystem. Jeg har aldrig brudt mig om likviditeten i hverken det gamle eller det nye kontanthjælpsloft. Det er - undskyld jeg siger det så direkte - en fladpandet måde at gå til socialpolitik på, siger Pernille Rosenkrantz-Theil og fortsætter:

- Jeg vil gerne have, at vi meget præcist rammer, at den kontanthjælp, vi giver, er en ydelse, man kan leve et værdigt liv for. Hvis man skal nå derhen til, så er man nødt til at gå mere nuanceret til problemstillingen og ikke opstille rigide regler. Så skal man blandt se på gældsproblematikker og problematikker med husleje.

Har du et bud på, hvem der skal have henholdsvis flere eller færre penge i det system, I vil frem til?

- Det er svært at sige nu. Noget er logik for perlehøns. Vi kunne mægtig gerne tænke os et system, hvor alle på kontanthjælp har et beløb, når alle faste udgifter er betalt, de kan leve for. Når det er udgangspunktet, så er der allerede lavet fine beregninger for, hvad der skal til for at opfylde det mål.

Opdateret 14/12 med uddybbende kommentarer fra Pernille Rosenkrantz-Theil

Se Pernille Rosenkrantz-Theil i ‘Debatten’ med blandt andre Martin Ågerup fra CEPOS og økonomi- og indenrigsminister fra Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll-Bille her:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter