Vil straffe kommuner for tilsynssvigt

Et flertal uden om regeringen vil fratage kommunerne tilsynet med opholdssteder for unge med problemer. Det sker efter flere sager om svigt i kommunerne.

Det er blandt andet på baggrund af Tøndersagen, at et flertal uden om regeringen vil fratage kommunerne tilsynspligten med opholdssteder for udsatte unge. (Foto: Holger Madsen- DR Syd)

Landets 98 kommuner er langt fra deres opgave voksen, når det kommer til at godkende og føre tilsyn med de opholdssteder, som de bruger til unge med sociale og psykiske problemer.

Derfor bør et statsligt organ fremover stå for opgaven.

Det foreslår et flertal uden om regeringen, som dermed vil gøre op med en af de ændringer, som den stort anlagte kommunalreform fra 2007 førte med sig, skriver Berlingske Tidende.

Magter det ikke

- Vi skal stoppe med, at kommunerne skal kontrollere sig selv. Det her skal overgå til statsforvaltninger. Det duer ikke, at man skal godkende og bagefter selv tjekke godkendelsen. Kommunerne magter det ikke, og når de ikke magter det, må de fratages den opgave.

Sådan lyder konklusionen fra Dansk Folkepartis socialordfører, Christian H. Hansen, der bakkes op af en samlet opposition.

Tøndersagen

Det er flere sager om manglende tilsyn - som eksempelvis Tøndersagen - som nu får politikere til at reagere.

Hos Landsforening af opholdssteder, botilbud og skolebehandlingstilbud bakker man op om at få skabt en statslig myndighed, der skal tage sig af godkendelser og tilsyn.

Venstres kommunalordfører afviser, at kommunerne skal fratages tilsynsopgaven.

Facebook
Twitter