Vild julehilsen: I Norge og Sverige ønsker flyvende juletræer af kampfly glædelig jul

Populær tradition gør militæret synligt og skaber tryghed, lyder forklaringen.

Norske F-16-jagerfly i den traditionelle julestjerne-formation. (Foto: Luftforsvaret)

Ved juletid står tusindvis af borgere i vore nabolande Norge og Sverige og kigger op i himlen.

Ikke efter hverken vrimlende sneflokke eller julemanden.

Nej, de kigger efter flokke af bragende kampfly. Op til 24 ad gangen. Der vingespids ved vingespids i kunstfærdige formationer flyver over landet og ønsker befolkningerne glædelig jul.

De såkaldte julestjerne- og juletræsflyvninger er populære i både Norge og Sverige.

I Norge har ‘julestjerneformasjonen’ af kampfly været en tradition i mere end 60 år, fortæller Luftforsvarets kommunikationschef.

- Julestjernen er en mulighed for at komme tættere på befolkningen, siger oberstløjtnant Stine Barclay Gaasland, der fortæller, at det norske forsvar i løbet af de seneste år har øget beredskabet og på den måde er blevet mere synligt.

- Vi håber, at synligheden er med til at skabe tryghed hos befolkningen og vise, at vi er i stand til at løse de opgaver, vi skal, siger hun.

  • Et billede af Luftforsvarets julestjerneformation set inde fra en F-16 over Norge i 2008. (Foto: Kaptein Helge Hopen / Luftforsvaret Ørland © Forsvaret)
  • Julestjerne-formation med 24 F-16-jagere. (Foto: Luftforsvaret)
  • Luftforsvarets julestjerne flyver over Akershus-fæstningen i det centrale Oslo - med to F-35 og 12 F-16-jagere. (Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret)
1 / 3

Tradition siden 50'erne

I de seneste par års julestjerne-formationer har Luftforsvarets nyindkøbte F-35’ere fløjet side om side med de aldrende F-16-maskiner, som de skal afløse.

Fra 1963 til 1983 blev de norske julestjerner skabt af fly af typen ‘Starfighter’, som også det danske flyvevåben har benyttet. I slutningen af 50’erne var det F-86 Sabre-jetfly, der gik på vingerne.

Men juletraditionen har også et andet formål end at vække opsigt.

- Hensigten med formationsflyvningen er træning i at planlægge, koordinere og gennemføre operationer med flere fly samtidig, siger oberstløjtnant Stine Barclay Gaasland.

- Det kræver en stor grad af præcision at gennemføre den type af formationer, som undervejs skal justeres på grund af vejret og andre forhold, siger Luftforsvarets kommunikationschef.

'Vi er her og beskytter dem'

Den fagligt militære begrundelse er den samme i Sverige, hvor traditionen kaldes for ‘julgransflygningar’ - på dansk juletræs-flyvninger.

- Det er samtidig en god mulighed for at vise os for befolkningen og minde dem om, at vi er her og beskytter dem, selv om de ikke ser os hver dag, siger Louise Levin, chef for public affairs hos det svenske flyvevåben.

  • Juletræs-formationer i Sverige. (Foto: Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten)
  • Juletræs-formationer i Sverige. (Foto: Foto: Louise Levin/Försvarsmakten)
1 / 2

- Engang havde Sverige et større flyvevåben med eskadriller mange steder. Sådan er det ikke mere. Men med ‘julgransflygning’ viser vi, at vi stadig er her.

Samtidig er flyvningerne med til at vække interesse for flyvevåbnet og tiltrække ansøgere til ledige stillinger.

- Men det er ikke det primære. Dybest set vil vi gerne ønske befolkningen en glædelig jul og vise, at flyvevåbnet er klar til at forsvare svensk integritet og frihed. Vise borgerne, at de kan regne med os, siger Louise Levin.

Hun fortæller, at programmet på internettet for årets juletræs-flyvninger havde mere end en million besøgende.

Får I ikke også mange klager over larmen eller på grund af CO2-forurening?

- Nej, de eneste klager, vi får, er stort set fra borgere, der er utilfredse med, at vi ikke flyver over deres by, siger Louise Levin.

Jubilæums-fly vakte opsigt

Også det danske flyvevåben kan få folk til at kigge op i himlen. Det skete tidligere i år, da F-16-fly i jubilæumsformation fløj over landet.

- Nok første og eneste gang, man får den chance. Sådan sagde en borger på havnen i Aarhus, da flyene i januar 2020 fløj over Danmark. Se TV Avisens reportage fra begivenheden i klippet herunder.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) befinder Danmark sig i et ‘forhøjet trusselsniveau’.

DR Nyheder ville derfor gerne have spurgt, om en lignende hjemlig jetfly-juletradition kunne være en egnet mulighed for Forsvaret til at vise tilstedeværelse.

Forsvarsministeriet henviser til Forsvarskommandoen, der har sendt en skriftlig kommentar:

- Vi har i Danmark ikke tradition for juletræsflyvninger lige som i Norge og Sverige.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter