Vildsvin må nu skydes døgnet rundt for at holde svinepest væk

Afrikansk svinepest kan ødelægge dansk svineeksport, og derfor må vildsvin nu også skydes om natten.

Fremover må jægerne skyde vildsvin døgnet rundt. Det skal forhindre, at afrikansk svinepest ødelægger dansk svineeksport. (Foto: © Torben Christensen /Scanpix, Morten Juhl)

I bestræbelserne på at forhindre, at afrikansk svinepest ødelægger den danske eksport af svin, bliver det fremover tilladt at skyde vildsvin om natten.

Dermed må der skydes vildsvin døgnet rundt.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Der er allerede sat en stribe af aktioner i værk for at holde afrikansk svinepest væk fra Danmark, og vi øger nu jægernes muligheder for at hjælpe til med at bekæmpe vildsvin i den danske natur, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

- Danmarks Jægerforbund har meldt ud, at de støtter op om kampen mod vildsvin, og jeg vil gerne takke jægerne for tage et medansvar i den alvorlige situation, siger ministeren.

- Jeg er klar til at sætte alle kræfter ind for at forhindre smitte

I forvejen må vildsvin skydes året rundt. Siden december har jægere haft mulighed for at kunne få en særlig tilladelse til at skyde vildsvin op til halvanden time før og efter henholdsvis solopgang og solnedgang.

Jægerne har desuden haft tilladelse til at anvende kunstigt lys, skyde på foderpladser og fra kunstigt skjul. Også det kan jægerne nu gøre døgnet rundt i hele Danmark.

Den dispensationen gælder frem til sommer. Men herefter gøres adgangen til at skyde om natten permanent.

- Vi kan ikke bare se passivt til, når det vil kunne få fatale konsekvenser for dansk eksport, hvis sygdomme kommer til Danmark.

- Derfor er jeg klar til at sætte alle kræfter ind på at forhindre smitten i kunne sprede sig i Danmark og om nødvendigt lave regler og bekendtgørelser om, siger Esben Lunde Larsen.

/ritzau/