Virksomhed om grønne afgifter: Risiko for at vi langsomt dør ud

Holmegaard Glasværk ved Næstved betaler årligt 15 millioner mere i grønne afgifter end europæiske konkurrenter.

Finansdirektør på Holmegaard Glasværk Kim Holberg appellerer til, at man reducerer de grønne afgifter på industrien. (© (c) DR)

Jubel er der ikke meget af hos Holmegaard Glasværk, efter en fremskrivning viser, at PSO-afgiften på el ser ud til at eksplodere de kommende år med en stigning på 70 procent.

- PSO-afgiften koster os allerede mere end ti millioner om året. Og hvis man sammenlægger alle afgifter, så betaler vi årligt 15 millioner mere end vores konkurrenter og søsterselskaber i resten af Europa, siger Kim Holberg, der er finansdirektør på Holmegaard Glasværk.

PSO-afgiften, der går til grønne initiativer, er steget i takt med at prisen på el er faldet. Og derfor får danske virksomheder ikke samme gavn af den lave pris, som udenlandske virksomheder gør.

PSO-afgiften

PSO opkræves som en afgift på forbrugernes elregning og står for Public Service Obligation eller på dansk offentlige serviceforpligtelser.

Pengene går til forskellige grønne initiativer som eksempelvis opførslen af vindmøller og forskning.

PSO-afgiften prissættes fire gange om året af Energinet.dk og beregnes ud fra forventninger til det kommende kvartal af især markedsprisen på el.

Kilde: Energinet.dk

- Vi har konkurrenter i Tyskland, Polen og Østeuropa, der kan gå ind og tilbyde glas langt billigere, end vi kan, på grund af lavere afgifter, siger Kim Holberg.

Han tror, at det vil gå ud over virksomhedens levedygtighed, hvis ikke der gøres noget snart.

- Hvis fremskrivningen holder stik, så er der på sigt stor sandsynlighed for, at vores fabrik langsomt dør ud, siger han.

- Alternativet er, at vi bygger i udlandet, hvor vi ikke har de samme afgifter.

Han appellerer nu til, at politikerne reducerer afgifterne på industrien i Danmark.