VK: DRs bestyrelse skal være professionel

DRs bestyrelse skal i fremtiden være professionel og ikke politisk valgt, mener de to regeringspartier Venstre og Konservative.

Venstre og Konservative ser gerne, at DRs bestyrelse bliver professionel, og at der ikke skal være politisk udpegede medlemmer . (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

DRs bestyrelse skal i fremtiden være professionel og ikke politisk valgt, mener de to regeringspartier Venstre og Konservative.

I dag er der seks medlemmer i DRs bestyrelse udpeget af de politiske partier på Christiansborg. Tre er udpeget af kulturministeren.

Medlemmerne blander for meget politik ind i DRs arbejde, lyder kritikken.

Skal ikke blande sig

Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby mener ikke, at politikerne skal blande sig i arbejdet.

- Der er en klar forståelse for, at bestyrelsen ikke skal blande sig på programniveau, men gennem den senere tid har vi jo set, at det sker. Det viser, at det er vigtigt at tingene skilles af, siger hun til DR Nyheder.

Et af eksemplerne på politisk indblanding er, når bestyrelsesmedlem Katrine Winkel Holm foreslår, at DRs værter skal vælges ud fra deres politiske holdninger.

Et andet eksempel er næstformand i DR-bestyrelsen Ole Hyltoft, der kritiserer et bestemt afsnit af DRs dramaserie livvagterne for at tegne et entydigt politisk billede

Tåbelige fordomme

En kritik han gerne gentager: - Tåbelige fordomme bør man undgå i DR. Og DR bør være et forbillede i fornuft og skabende evne, og det her var bare dumt, siger Ole Hyltoft.

- Vi lægger op til at DR skal have en professionel bestyrelse, og tager de politiske medlemmer ud, simpelthen for at undgå, at vi får en diskussion om enkelte journalister politiske holdning eller de enkelte programmer, siger Ellen Trane Nørby.

Men Ole Hyltoft, der er medlem af Dansk Folkeparti, mener ideen er helt gal: - Det er Danmarks befolkning, der ejer DR. Derfor er det også rimeligt, at det danske folk er så tæt på ledelsen af DR, så det danske folks ord kan blive hørt i forhold til direktionen. Ellers får vi jo enevælde, siger han.

Det har man alle dage gjort

Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, er enig i med Hyltoft i, at den politisk-udpegede bestyrelse skal fortsætte i DR.

- Men der er to bestyrelsesmedlemmer, som ikke kan finde ud af at opføre sig, som de skal. Det er et problem, men der må man slå ned på de bestyrelsesmedlemmer ved at sørge for at have interne arbejdsregler i bestyrelsen, der slår fast, at man ikke må hænge enkeltpersoner ud eller for den sags skyld diskutere enkelte programmer, siger Mogens Jensen.

Ole Hyltoft siger, at han og de andre bestyrelsesmedlemmer har fuld ret til at udtale sig, og at der også er andre, der benytter sig af den ret.

- Det er ok. Det skal man da gøre. Det har man alle dage gjort, slår han fast.