VKO strammer regler for familiesammenføring

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en lang række stramninger af de danske udlændingeregler.

Regeringen og Dansk Folkeparti er her til aften blevet enige om en lang række stramninger af de danske udlændingeregler. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Regeringen og Dansk Folkeparti er mandag aften blevet enige om en lang række stramninger af de danske udlændingeregler.

Aftalen skærper kravene til familiesammenføring. I dag må ægtefæller ikke have modtaget bistand i et år inden familiesammenføring. Fremover må de ikke have modtaget hjælp i tre år.

Ret til at stemme ændres

Samtidig ændrer aftalen på reglerne for flygtninge, der rejser tilbage til det land, de er flygtet fra. Hvis de fremover rejser hjem uden først at have fået tilladelse, kan de få inddraget deres opholdstilladelse i 10 år. I dag kan de frit rejse hjem til landet, de er flygtet fra.

Desuden bliver udlændinges ret til at stemme ved lokale valg i Danmark ændret. Fremover skal de have opholdt sig fire år i Danmark. I dag er det nok at have opholdt sig her i tre år.

Permanent opholdtilladelse hurtigere

Aftalen betyder også, at vejen til permanent ophold i Danmark skal gå via et pointsystem. Her bliver udlændinge nu bedømt efter, hvordan de klarer sig på arbejdsmarkedet, deres sprogkundskaber samt deres evne til at involvere sig i det danske foreningsliv.

- Nu giver vi en særlig forbedret mulighed til indvandrere, der virkelig vil gøre en indsats for Danmark, for at få en permanent opholdtilladelse på et tidligere tidspunkt. Samtidig må de, der ikke ønsker det sådan, finde sig i at det tager længere tid. Det bliver også nogle stramninger for dem, der på forskellige måder prøver at omgå reglerne, siger integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til DR Nyheder.

DF og regeringen er dog også blevet enige om lempelser på udlændingeområdet. Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti gør det således muligt at opnå en permanent opholdstilladelse allerede efter fire år, hvor udlændinge i dag skal opholde sig syv år i Danmark.