Voksenpartierne erkender: Vi har et ansvar for sexisme og krænkelser i ungdomspartier - men...

De voksne politikere er rollemodeller, men de styrer det selv, de unge, lyder det.

Særligt under en valgkamp er ungdomspartierne ikke til at komme udenom, når de fører valgkamp for voksenpartier og fylder på gader og stræder. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Der er det rigtig grove - deciderede overgreb.

Og så er der det, der er rigtig grimt - en nedladende tone, udstillende sange, sms- og messenger-tråde med mildest talt frastødende indhold.

Slemt står det i hvert fald til i ungdomspartierne, når det gælder krænkelser og sexisme. Det fortæller både vidnesbyrd fra et læserbrev i Politiken og senest en dokumentar på TV 2 om. Ifølge TV 2 erkender samtlige ungdomspartier, bortset fra Nye Borgerliges Ungdom, at de har problemer med sexisme.

Og det er altså helt unge mennesker - også unge teenagere, der er samlet her. Derfor erkender voksen-partierne nu også, at de har et ansvar for det, der foregår.

- Vi har i hvert fald helt sikkert et ansvar for at sikre, at det bliver ændret, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Det at gå ind i politik og ungdomspolitik, det skal være trygt, det skal være rart, det skal være et sted, hvor man godt kan lidt at være. Og det er ikke det, der er afspejlet her, fortsætter han.

Stærkt fælleskab og store ambitioner

Men for at forstå kræfterne i den horrible kultur, der nu bliver lagt for en dag, skal man huske på, at ungdomspartierne netop er fællesskaber, hvor de unge godt kan lide at være.

Måske er det første gang, de oplever, at andre deler deres holdninger. Måske er størstedelen af deres vennekreds pludselig også i det samme ungdomsparti. Måske er deres identitet lidt efter lidt blevet bundet op på værdierne i netop det fællesskab, der er i ungdomspartiet.

Unge socialdemokrater til valgfest på Christiansborg. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Kombinér dét tilhørsforhold med magt, ambitioner, og husk på, at der er tale om teenagere, som er ved at finde ud af, hvem de er, og hvordan de skal begå sig. Så giver det måske mening, at der ikke er mange, der har lyst til at stille sig frem og sige fra.

Men de voksne partier har et 'kæmpe ansvar', mener politisk ordfører i Enhedslisten Pernille Skipper. Præcis af den grund.

- Slet og ret fordi moderpartierne er det, ungdomspartierne stræber efter. De er jo rollemodeller, det er dem, man ser op til, det er dem, man gerne vil være.

- Selvfølgelig skal man også tage ansvar for de unge, der følger i ens fodspor, siger hun.

På spørgsmålet om, hvordan hun og Enhedslisten håndterer det ansvar, er svaret dog knapt så skarpt:

- Jeg synes ikke nødvendigvis, moderpartierne skal ind og regulere. Det er selvstændige organisationer, og i Enhedslistens tilfælde har vi slet ikke et ungdomsparti. Vi har nogle selvstændige organisationer, som vi samarbejder med, men vi har ikke nogen kompetencer overfor dem.

- De styrer det selv, de unge, siger Pernille Skipper.

'En moralsk forpligtelse'

En af de sager, der får fokus i TV 2's dokumentar, er foregået, mens den nuværende leder for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, var formand for ungdomspartiet, LAU.

Men den er håndteret, siger han.

- De sager, der er med i denne her dokumentar, var nogle sager, der kom frem i foråret 2019. Men det gør det jo ikke mindre hjerteskærende eller mindre chokerende. Så det er lige barskt at skulle høre om nu, som det var dengang, siger Alex Vanopschlag.

Han anerkender alligevel, at han har et ansvar.

- Det er at sikre, at man gør, som man siger i Liberal Alliance Ungdom.

- Altså at man har denne her samværspolitik, at man har denne her meldepligt, og at man har den konsekvens med at smide folk ud, der ikke kan opføre sig ordentligt. Hvis man en dag begynder at slække på det, og det er noget, der kommer mig for øre, så har jeg jo selvfølgelig en moralsk forpligtelse til at snakke med de unge mennesker, så at sige, siger Alex Vanopschlag.

Alex Vanopslagh er partileder for Liberal Alliance men var formand for ungdomspartiet LAU på et tidspunkt, hvor der skete krænkelser blandt medlemmerne. (Foto: Mathias Svold © Scanpix)

LA har imidlertid ikke iværksat en undersøgelse eller en advokatordning som andre partier. Man skal henvende sig til ledelsen, hvis man oplever krænkelser.

I Venstre kan VU'er også benytte sig af den eksterne advokatordning eller kontakte tilknyttede psykologer om deres oplevelser.

Socialdemokratiets unge medlemmer kan dog kun gå til den advokat, partiet har hyret, hvis de er blevet krænket af en politisk eller tillidsvalgt fra voksenpartiet - ikke en anden DSU'er.

Også Dansk Folkeparti har etableret en ordning med en advokater, som både unge og voksne medlemmerne kan henvende sig til, hvis de har haft dårlige oplevelser.

Demokratisk valgt

I Dansk Folkeparti har man et tæt forhold til ungdomspartiet DFU, fortæller gruppeformand Peter Skaarup - og deri ligger der også et ansvar for det, der foregår.

- Vi er klar til at rådgive DFU om forskellige sager, men det er i sidste ende selvfølgelig dem selv, der skal træffe afgørelser, siger han.

Der er jo tale om meget unge mennesker - nogle under 18 år. Stoler du på, at de selv kan håndtere de her ting?

- Ja, det gør jeg. For før man kan blive leder, er der jo et demokratisk valg, hvor man

stemmer på dem, man ønsker skal lede organisationen, lyder svaret fra Peter Skaarup.

Han understreger, at Dansk Folkeparti har talt med DFU i forlængelse af den verserende debat, og at sexisme bliver taget alvorligt - 'dog uden at det kammer over', som han siger.

Lidt over 10.000 unge var sidste år medlemmer af et politisk ungdomsparti.

Med lidt over 2.527 (i 2019) medlemmer er Venstres Ungdom det største ungdomsparti. Herefter følger Danmarks Socialdemokratiske Ungdom med 2.001 medlemmer og Konservativ Ungdom med 1.514 medlemmer.

DR Nyheder har uden held forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet til denne artikel. Hverken politisk ordfører Jesper Petersen, gruppeformand Flemming Møller Mortensen eller ligestillingsminister Mogens Jensen, som partiets presseafdeling på skift har henvist til, har ønsket at stille op til interview.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter