Vred V-formand efter nye corona-stramninger: Vi vil gerne have genindført demokratiet i Danmark

Blå blok kræver Folketinget involveret i nye stramninger.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, efterlyser mere logik og enighed i Folketinget om corona-restriktionerne. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Knapt havde statsminister Mette Frederiksen forladt Spejlsalen i Statsministeriet, hvor hun havde annonceret atter nye coronastramninger, før oppositionen skyndte sig til tasterne.

Både fra Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige løb et samstemmende krav om, at regeringen tager resten af Folketinget med på råd, inden man igen indskrænker danskernes friheder, som det skete i går aftes med et krav om mundbind indendørs på offentlige steder.

- Det er jo ikke noget, man foreslår, det er noget, man indfører, fordi vi har givet mandat til det. Det mandat hænger i en tynd tråd, siger Jakob Ellemann-Jensen (V) til DR.

- Vi vil gerne have genindført demokratiet i Danmark. Vi vil gerne have Folketinget involveret i langt højre grad i de beslutninger, der bliver truffet, siger han.

'Der mangler logik'

Han efterlyser, at regeringen fremlægger sundhedsfaglige og økonomiske beregninger, der retfærdiggør de tiltag, som bliver indført.

- De påbud, de restriktioner, som folk skal leve under, kommer med meget korte varsler, og uden nødvendigvis nogen sammenhæng. De må nødvendigvis kunne forklares sundhedsfagligt, for at de kan forsvares politisk. Ellers må statsministeren søge et politisk flertal for de restriktioner, siger han.

Hvor er det, du synes, at der mangler en logik?

- Nogle af de tiltag, vi har set tidligere, hvor der skal bæres mundbind nogle steder og ikke andre steder – man kan samles i en biograf, men ikke på et stadion - det har været svært for folk at forstå, hvad sammenhængen er, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Lignende krav lyder fra De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

- Vi kræver en samlet oversigt over alle gældende restriktioner og den faglige begrundelse for hver af dem, skriver han på Twitter.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ses her sammen med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og Konservative Folkepartis formand, Søren Pape, til et møde i Folketingssalen. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kræver "demokratiet genindført".

- Sådanne vigtige beslutninger skal basere sig på beslutninger i Folketinget. Af et flertal. Ikke kun en orientering kort tid før pressemøde!, skriver han på Twitter.

Men med den seneste udvikling med rekord i nye smittede er det nødvendigt at gribe ind hurtigt og konsekvent, siger statsminister Mette Frederiksen.

- Når vi går ind nu, så er det faktisk, fordi vores myndigheder i Danmark meget klart har sagt til regeringen: 'I bliver nødt til at gribe ind nu, ellers risikerer vi, at pandemien kommer ud af kontrol i Danmark', siger hun til DR.

Forhandlinger og pressemøde

Finansminister Nicolai Wammen (S) har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger i dag om mere økonomisk kompensation til erhvervslivet.

Finansministeriet har også indkaldt til "uddybende pressemøde" i dag klokken 13. Det vil komme til at handle om den økonomiske situation i Danmark, skriver ministeriet på Twitter.

Her vil finansminister Nicolai Wammen (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S), beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og kulturminister Joy Mogensen (S) være til stede.