Wammen: D-dag skal inspirere til fred mellem Rusland og Vesten

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) håber, at markering af D-dag minder Rusland og Vestens ledere om, at samarbejdet mellem de to parter engang førte til verdensfred.

Forsvarsministeren deltager fredag i markeringen af 70-års dagen for D-dag. Han skal i Normandiet mødes med danske krigssejlerveteraner, som er inviteret med til Frankrig for at blive hyldet for deres indsats på de allieredes side under 2. verdenskrig. (Foto: Mads Nissen © Scanpix)

70-året for de allieredes angreb på den tyske besættelsesmagt ved Normandiets kyst markeres i dag med en større ceremoni med deltagelse af både Vesten og Rusland.

I lyset af den nuværende konflikt mellem parterne efter uroen i Ukraine håber Danmarks forsvarsminsiter, Nicolai Wammen (S), at historien minder statsoverhovederne om fortidens samarbejde.

- Det er vigtigt, at vi står sammen for demokrati og fred. Dengang arbejdede USA, de allierede europæiske lande og Sovjetunionen sammen om at fælde nazismen. Man kan håbe, at ånden fra dengang kan inspirere i dag, siger Wammen til DR Nyheder.

Han deltager ved dagens højtidelighed i Frankrig, hvor både præsident Obama, præsident Putin og præsident Hollande har meldt deres ankomst.

Lige linje mellem soldater og Nato

I alt deltager 17 statsoverhoveder ved markeringen af en af verdenshistoriens mest spektakulære militæroperationer; Operation Overlord, der blev indledt på D-dag 6. juni 1944.

- D-dag er historien om det tætte forhold mellem USA og Europa. Der går en lige linje mellem soldaterne, der løb ind på stranden i Normandiet og det Nato, vi kender i dag, siger Wammen endvidere.

I Normandiet mødes Wammen også med syv danske krigssejlerveteraner, som repræsenterer en noget overset gruppe danskere fra 2. verdenskrig.

Får anerkendelse efter 70 år

Krigssejlerne fra Danmark er ikke tidligere blevet officielt anerkendt for deres indsats og har i årevis stået i skyggen af modstandsbevægelsen.

Nu får de sidste overlevende en oprejsning ved at være inviteret til Normandiet for at blive hyldet.

Og en ny udstilling i det franske skal fortælle deres historie. For faktisk valgte omkring 6.000 danske søfolk at sejle for de allierede under 2. verdenskrig.

De var civile sømænd, der gjorde det nemmere for de allieredes tropper at angribe tyskerne.

800 af søfolkene fik en helt særlig rolle.

De transporterede militært udstyr og soldater fra England til Normandiet, hvor de allierede indledte landgangsoperationen med over 150.000 soldater.

Mere end 1.000 af de danske krigssejlere mistede livet i krigsårene. Ca. 2.500 soldater døde ved D-dags-operationen.

Skyld i Dannebrog vajer på stranden

D-dag blev begyndelsen til enden for Hitlers Nazi-Tyskland. Og det kan vi også takke krigssejlerne for, mener forsvarsministeren.

- De gjorde en forskel. Ikke kun for deres generation. Men også for at vi i dag kan leve i frihed. De satte deres liv på spil og er i dag medvirkende til, at det danske flag vajer ved Normandiets kyst sammen med andre nationer, der nedkæmpede Hitler, siger Wammen.

DR K sender fredag aften klokken 21.00 dokumentaren 'Dansker på D-dag', hvor nogle af de sidste overlevende fortæller om dengang, de valgte at kæmpe mod nazismen.

Facebook
Twitter