Wammen i appel til partier: Tilliden til Danmark er på spil. Politiske slagsmål må tages senere

Ifølge finansministeren har det stor betydning for dansk eksport, at Folketingets partier når til enighed, så mink kan aflives lovligt.

Nicolai Wammen mener, at det er et fælles ansvar for regeringen og folketingets partier, at situationen bliver løst hurtigst muligt. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Nu melder finansminister Nicolai Wammen (S) sig på banen i konflikten om det, flere partier mener er en ulovlig ordre om aflivning af mink.

Han opfordrer Folketingets partier til at nå til enighed om et lovgrundlag, der gør aflivning af raske mink lovlig.

- Det er af enorm betydning for dansk eksport, at der er tillid til, at vi i Danmark træffer de rigtige beslutninger, siger Nicolai Wammen.

Det sker, efter statsminister Mette Frederiksen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) i sidste uge på et pressemøde meldte ud, at alle danske mink - syge som raske - skulle aflives.

I weekenden viste det sig dog, at det var ulovligt at pålægge danske minkavlere at aflive deres mink. Regeringen havde kun loven på sin side, hvad angik aflivning af smittede besætninger og besætninger indenfor en sikkerhedszone på 7,8 kilometer fra en smittet minkfarm.

Finansminister Nicolai Wammen er opmærksom på problemet med lovgivningen. Men han anmoder om, at partierne i de politiske slagsmål også tager hensyn til eksporten.

- Det ændrer bare ikke på, at man i udlandet holder øje med, om vi i Danmark er i stand til at tackle det her på en klog, hurtig og effektiv måde. Og der er regeringens klare opfordring til Folketingets partier, at de politiske slagsmål, der måtte være om hjemmel og andet bagudrettet, det må man tage i det spor, siger han.

Mink er den største udfordring

Ifølge finansminister Nicolai Wammen er den mutation af coronavirus, der er fundet i nogle minkbesætninger i Nordjylland - og som skulle have smittet 12 personer - den største udfordring.

- Det er blevet sagt meget klart, at der er et problem omkring lovhjemlen, som vi skal have løst. Det ændrer bare ikke på, at den allerstørste udfordring er, desværre, at vi får aflivet minkene.

Han peger på, at det er et fælles ansvar mellem regeringen og Folketingets partier at sikre, at de når til enighed.

- Hver dag der går, hvor man ikke bliver enig herinde på Christiansborg, er en dag, hvor der er risiko for, at tilliden i udlandet til, at vi i Danmark håndterer tingene på en klog måde, kan blive mindre, siger han.

Synes du, regeringen har vist sig i stand til at tackle det her på en hurtig, effektiv og klog måde?

- Jeg synes, at regeringen, da vi holdt pressemødet, meget klart sagde, hvad opgaven består i. At det er af afgørende betydning for folkesundheden - ikke bare i Danmark, men i resten af verden.

- Så der ligger et stort ansvar på regeringen, men det gør der også på de partier, regeringen forhandler med lige nu.

Hvad er det præcis, der sår tvivl om udlandets tillid til Danmark?

- Vi har set, at man i Storbritannien og Irland har lukket for indrejse fra Danmark. Og vi ved, at man rundt omkring i Europa følger det ekstremt tæt - hvilke skridt vi tager for at håndtere den risiko, minkene udgør.

Dansk Industri opfordrer til handling

DR Nyheder har været i kontakt med Dansk Industri, der fortsat opfordrer partierne til at få en hastelov på plads.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen onsdag.

Dansk Industris administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Men industriorganisationen slog mandag fast, at minkene udgør en risiko for eksporten.

- Minkene udgør en reel og alvorlig smitterisiko. Der er vi gået resolut til værks i Danmark på baggrund af sundhedsmyndighedernes anbefalinger, sagde Lars Sandahl Sørensen mandag i en pressemeddelelse.

- Derfor må dette her gennemføres og færdiggøres så hurtigt som overhovedet muligt, så vi kan bevare danske fødevarers høje image og standard i verden.

Støttepartier skal sætte grænser

Tidligere i dag var fødevareminister Mogens Jensen indkaldt i samråd i Folketinget. Her skulle han blandt andet svare på, hvornår han vidste, at det var ulovligt, da han på et virtuelt pressemøde onsdag den 4. november sammen med statsminister Mette Frederiksen fortalte danskerne, at alle minkbesætninger skulle aflives.

Radikale Venstres retsordfører Kristian Hegaard mangler stadig at få svar på en række spørgsmål fra regeringen. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Der kom ikke meget nyt frem under dagens samråd, mener retsordfører for De Radikale Kristian Hegaard.

- Vi afventer den interne redegørelse i næste uge, hvor vi forventer klare svar på de spørgsmål, vi har stillet i dag, og som vi ikke har fået svar på, siger han.

Han understreger, at det skal være lovligt, når man som regering går ud og siger, at 17 millioner mink skal aflives.

Den samme redegørelse afventer man også i Enhedslisten. Partiet har desuden indkaldt både fødevareminister Mogens Jensen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i endnu et samråd i næste uge.

Mai Villadsen (EL) hæfter sig også ved, at regeringen har tøvet med at aflive alle mink, fordi der på et tidligere tidspunkt blev advaret mod en smitterisiko forbundet med bedrifterne.

Konservatives Rasmus Jarlov opfordrede efter samrådet regeringens støttepartier til at sætte grænser for regeringen.

- Man kan jo ikke blive siddende som minister, når man har ødelagt et stort eksporterhverv på et ulovligt grundlag, siger den konservative politiker.

Læs tidslinjen og forstå, hvordan situationen har udviklet sig:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter