Wammen stadig ikke tilfreds: Betyder "ikke styrende" det samme som ikke at have indflydelse?

Nicolai Wammen mener ikke, at statsministeren svarede ordentligt på spørgsmålene om kvotekongerne.

Socialdemokraterne var mødt talstærkt op ved dagens samråd med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste under dagens samråd i Folketinget bestemt, at hans relation til de såkaldte kvotekonger skulle påvirke den førte politik i regeringen.

Men det har ikke overbevist Socialdemokratiet, der vil arbejde videre med sagen, hvor Ekstra Bladet har afdækket, at statsministeren fik et sommerhusophold af storfiskeren John-Anker Hametner Larsen i 50 års fødselsdagsgave i 2014.

- Det står stadig uklart, om fiskere, der har givet store donationer til Løkkefonden, har haft indflydelse på den politik, som regeringen har ført, siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

Ifølge statsministeren har han aldrig - modsat oppositionens opfattelse - afvist at have nogen relationer til kvotekonger, og på dagens samråd slog Løkke fast, at det er helt på sin plads at have netop sådan en relation, som han har haft til den pågældende kvotekonge.

- Jeg har ikke på nogen måde lagt skjul på, at jeg kender den pågældende (kvotekonge, red.), og hvordan vi kender hinanden. Tværtimod. Jeg bragte det selv op, sagde Løkke og fortsatte:

- Som sagt har jeg relationer til mange mennesker, og der har i hvert fald ikke været tale om en relation mellem mig og den pågældende eller andre fiskere for den sags skyld, der på nogen måde har været styrende for mit virke som statsminister, sagde han.

Kompliceret forløb

Men det er ikke tilstrækkelig forklaring for Socialdemokratiet, der kræver, at statsministeren lægger alle kort på bordet.

- Statsministeren siger, at det ikke har været "styrende", men han vil ikke sige, at det ikke har haft indflydelse på regeringens politik. Og vi er dybt optagede af, om man kan give penge til en fond eller på anden måde sidde med landets statsminister og under private former have indflydelse på, hvilke beslutninger der tages, siger Nicolai Wammen:

- Man skal huske på, at det her handler om kvotesagen, hvor statsministeren og regeringen har kæmpet med næb og kløer for at holde hånden under kvotekongerne på et tidspunkt, hvor resten af Folketinget havde sagt, at der skulle gribes ind. Derfor er det interessant, om kvotekongerne har haft indflydelse på de beslutninger, der er truffet, siger han.

Tilbage i 2016 efterspurgte et flertal uden om regeringen tiltag, der skulle dæmme op for de såkaldte kvotekonger.

Senere fortæller daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, at der kun er et enkelt tiltag, en såkaldt "tro og love-erklæring", på bordet fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Men han måtte efterfølgende erkende, at var flere forslag fra styrelsen. Det endte med, at statsministeren fjernede fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsen.

FacebookTwitter