Wammen: Vi svigtede de danske Balkan-veteraner

Forsvarsminister Nicolai Wammen er åben for at drøfte, om der skal gøres en særlig indsats for at hjælpe Balkan-veteraner, der har det svært.

- Der er ingen tvivl om, at vi ikke gjorde det, vi burde have gjort dengang for Balkan-veteranerne, siger forsvarsminister Nicolai Wammen. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Danmark var alt for dårlig til at hjælpe de danske soldater, der kom hjem fra krigene på Balkan.

Det slår forsvarsminister Nicolai Wammen fast på dagen, hvor en ny rapport fra Center for Selvmordsforskning viser, at Balkan-veteranerne står bag 43 af de 47 selvmord, der er begået af soldater i perioden 1992 og frem til 2013.

- Der er ingen tvivl om, at vi i sin tid svigtede vores Balkan-veteraner, siger Nicolai Wammen til DR Nyheder.

Efterslæb fra Balkan

Et bredt flertal i Folketinget indgik tidligere i år en aftale, der skal styrke indsatsen over for danske veteraner. Blandt andet skal der hvert år gå 25 millioner kroner til veteraner med særligt behov for støtte.

Men talsmand for veteranhjemme på Frederiksberg, Benjamin O. Yeh, savner er indsats, der specifikt er rettet mod de soldater, der har været på Balkan.

- Vi oplevede ikke den hjælp og støtte, der er i dag. Og vi mener klart, at der et efterslæb, der skal tages hånd om, siger han.

Åben for indsats

Forsvarsministeren er åben for at se på, om der skal gøres en særlig indsats for at hjælpe de Balkan-veteraner, der har det sværest.

- Vi skal selvfølgelig være særligt opmærksomme på, om vi kan hjælpe dem i den situation, de står i nu, og jeg vil meget gerne drøfte med Veterancentret og de frivillige organisationer, om der er behov for en ekstra indsats i forhold til Balkan-veteranerne, siger Nicolai Wammen.

Forsvarsministeren vil inden for kort tid indkalde til et møde med parterne i sagen.

Hvis du er veteran og har oplevelser, du gerne vil dele med os, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til lmas@dr.dk.