WWF blander sig: Lad Grønland bestemme over uran

Det er ikke en dansk opgave at styre Grønlands udvikling, mener WWF Verdensnaturfonden efter uran-udmeldinger.

Det er ikke en dansk opgave at styre Grønlands udvikling, mener WWF Verdensnaturfonden efter uran-udmeldinger.

Et flertal i det danske Folketing er parat til at gøre op med den såkaldte nultolerance over for uran, men de danske politikere bør på nuværende tidspunkt blande sig helt uden om spørgsmålet.

Det mener Gitte Seeberg, som er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden. Hun fastslår, at man fra dansk side bør tage den med ro, indtil Grønland faktisk har besluttet, om man vil udvinde uran.

Grønlands egen opgave

Udmeldingen kommer efter, at det største grønlandske regeringsparti, Inuit Ataqatigiit (IA) på et landsmøde har meldt ud, at man fastholder nultolerance-politikken, fordi der ikke er fremkommet nye oplysninger, der kan ændre holdningen.

- Det er ikke en dansk opgave at styre Grønlands udvikling. Hvis Grønland gør alvor af sine ambitioner, og hvis den nødvendige kapital bliver rejst, er det også Grønlands egen opgave at sikre, at udviklingen sker på den bedst mulige måde.

- Her i weekenden fastholdt regeringspartiet Inuit Ataqatigiit (IA), der samtidig er Grønlands største parti, jo netop nultolerancen mod uran, siger generalsekretær Gitte Seeberg.

Rapport på vej

Lige nu er den danske og grønlandske regering i gang med at gennemgå internationale konventioner om uran.

Og til foråret afleverer det grønlandske råstofdirektorat en redegørelse, der skal fastslå en eventuel uranbrydnings påvirkning af blandt andet folkesundheden og miljøet. Den kan danne grundlag for en ændret grønlandsk beslutning.

Hvis uranbrydning skal tillades kræver det dog i sidste ende, at både Danmark og Grønland gør op med nultolerancen, da der er tale om et sikkerhedspolitisk spørgsmål.

Diskussionen om uran har ligget stille i en lang årrække, men er blusset op igen, efter at et australskejet mineselskab har fundet store forekomster af uran og sjældne jordarter i det sydlige Grønland ved byen Narsaq.

/ritzau/

Facebook
Twitter