Zainab fik nej til statsborgerskab på grund af færdselsbøde: På tide at reglerne ændres

Færdselsbøder på op til 4.000 kroner skal fremover ikke have betydning for adgangen til dansk statsborgerskab, mener regeringen.

Zainab Majed Al-Maleki kom til Danmark fra Irak, da hun var omkring et år gammel. Hun læser i dag HF i Varde. (Privatfoto)

Vi skruer tiden tilbage til december 2016. Den dengang 18-årige Zainab Majed Al-Maleki er involveret i et biluheld med en cyklist. Hun får en bøde på 3.750 for at overtræde færdselsloven og betaler. For de fleste vil historien slutte der.

Men det gør den ikke for Zainab. Fordi beløbet var over 3.000 kroner, blev hendes ansøgning om statsborgerskab afvist og drømmen sat på standby i fire og et halvt år, før hun kan søge igen.

Men med regeringens udspil vil det se anderledes ud, hvis det var sket i dag.

Regeringen vil ændre reglerne til, at færdselsbøder på op til 4.000 kroner fremover ikke får betydning for adgangen til dansk statsborgerskab. Og hvis du har modtaget en bøde på mellem 4.000 og 7.000 kroner, vil regeringen åbne op for, at nogle færdselsbøder kan præsenteres for Folketingets Indfødsretsudvalg, som kan tage stilling til en dispensation.

Og det er den irakisk-fødte Zainab Majed Al-Maleki på nu 21 år glad for.

- Jeg synes, det er rart og fornuftigt, at regeringen vil ændre reglerne, men det burde have været sådan før. Det er på tide. Da det skete, var jeg helt i chok og mundlam. Jeg bestod indfødsretsprøven med 37 rigtige svar ud af 40 mulige.

- Jeg bliver rigtig ked af det over, at en bøde skal stå i vejen for, at man kan blive dansk statsborger. For alle kan komme ud for et uheld. Det er enormt træls, når jeg har boet her, siden jeg var lille og gerne vil være "officielt dansker", siger hun.

Svært at forstå

Zainab Majed Al-Maleki er ikke den eneste. En færdselsbøde har også sat en stopper for 21-årige afghansk-fødte Razia Safis mulighed for at få statsborgerskab de næste år.

Tilbage i sommeren 2015 kørte den dengang 19-årige Razia Safi i bil på motorvejen og overså, at hastighedsgrænsen blev sat ned fra 110 til 80 kilometer i timen på grund af vejarbejde. Hun fik en fartbøde, betalte og tænkte i første omgang ikke videre over det.

Lige indtil hun skulle søge om statsborgerskab.

- Mine venner har været i chok og har ikke troet på mig. Jeg kan ikke se, hvorfor en fartbøde har noget at gøre med dansk statsborgerskab. Jeg har været her, siden jeg var fem år. Det er mærkeligt, at man skal afvise nogen på grund af det. Det er en klar fordel, at regeringen vil ændre loven, siger hun.

Neden for kan du se de nuværende regler for at opnå statsborgerskab.

Facebook
Twitter