Zenia Stampe: LA's udlændingepolitik har ikke hold i virkeligheden

Danmark kan ikke stramme reglerne for kriminelle udlændinge mere uden at bryde menneskerettighedskonvenstionen, siger Radikal Venstre.

Radikal Venstres udlændingeordfører Zenia Stampe mener ikke, at Liberal Alliances udlændingepolitik har hold i virkeligheden. (Foto: Johnny Anthon Wichmann © Scanpix)

Det er ren signalpolitik, når Liberal Alliance i dag siger, at der skal strammes op på reglerne omkring kriminelle indvandrere.

Det mener Radikal Venstres udlændingeordfører Zenia Stampe.

Liberal Alliance har foreslået, at flere kriminelle indvandrere skal udvises fra landet, og at kriminalitet automatisk skal fratage folk muligheden for at få dansk statsborgerskab.

Men udlændingepolitikken kan næppe blive mere stram på det område, siger Zenia Stampe.

- Vi har en europæisk menneskerettighedskonvention, som betyder, at vi ikke bare kan smide folk ud af landet, som eksempelvis har et familieliv her i Danmark. Jeg ved ikke, om Liberal Alliance har glemt det, eller om de bare har holdt en meget lang sommerferie, siger Zenia Stampe.

Hun henviser til, at det allerede har konsekvenser, hvis en udlændinge i Danmark ikke holder sig inden for lovens rammer.

- Allerede i dag bliver behandlingen af statsborgskab forsinket i op til 12 år, hvis man begår kriminalitet. Det er altså ikke sådan, at man bare får statsborgerskab, hvis man er kriminel. Det er ingen gratis omgang at begå kriminalitet som udllændinge i Danmark, siger Zenia Stampe.

LA: Vi vil ikke have kriminelle hertil

I dag kan man slet ikke få et dansk statsborgerskab, hvis man har begået kriminalitet, der giver en straf på mere end halvandet år.

Men selv alvorlig kriminalitet kan give en straf på under den grænse, siger Liberal Alliances gruppeformand Simon Emil Ammitzbøll som argument for at stramme reglerne.

- Man kan sagtens være dømt for voldtægt og få en dom, der er mindre end halvandet år. Det er helt urimeligt, at vi skal give statsborgerskab til en voldtægtsmand, siger Simon Emil Ammitzbøll. Han afviser dog, at eksempelvis en trafikforseelse skal kunne koste et statsborgerskab.

- Det skal diskuteres, om der skal være en bagatelgrænse. Men i vores verden er det straffelovsovertrædelser og ikke bare en bøde. Det vigtigste er, at vi nu åbner for diskussionen. Det skal ikke blive vores problem, at nogle kommer hertil og begår kriminalitet, siger Simon Emil Ammitzbøll.

I Liberal Alliance er man ikke nervøse for at komme på kant med menneskerettighedskonventionerne.

- Zenia Stampe har advaret mod konventionsbrud de seneste 15 år, så jeg tager det meget afslappet. Hvis der skulle komme problemer af den art, som Radikal Venstre siger, så må man se på, hvordan andre lande tolker konventionerne, siger Simon Emil Ammitzbøll.

R: unfair lovgivning

I Radikal Venstre undrer man sig over, at Liberal Alliance ikke giver plads til menneskelige fejltagelser.

- En udlændinge, som eksempelvis laver kriminalitet til en straf på 16 måneder, får karantæne fra at få statsborgerskab i op til 12 år i dag. Hvis du nu opfylder alle krav til et statsborgerskab, og er en god lovlydig borger, der i 12 år har bidraget til samfundet, skal du så stadig være afskåret fra at blive statsborger? Jeg synes ikke, det er fair, siger Zenia Stampe.

FacebookTwitter