Presset på Ungarn stiger

I dag beslutter Europa-Kommissionen, om den vil straffe Ungarn for en række udemokratiske reformer. De danske medlemmer af Europa-Parlamentet er forargede over landets opførsel.

På vej ud i kulden. Ungarns premierminister Viktor Orban er særdeles upopulær både i EU-Kommissionen og blandt de danske EU-Parlamentarikere. (Foto: Bernadett Szabo © Scanpix)

Uacceptabelt og dybt bekymrende.

Sådan lyder det samstemmende fra europaparlamentarikerne Emilie Turunen (SF) og Jens Rohde (V) - og deres bekymring handler om Ungarn.

Her har den karismatiske premierminister Viktor Orban vedtaget en række love og tiltag, som mange i EU finder knap så charmerende - faktisk helt udemokratiske. Så nu overvejer Kommissionen at slæbe den ungarske regering for EU-domstolen.

Bryder med EU

For Jens Rohde er der ingen tvivl - regeringen i den ungarske hovedstad Budapest bryder med EU's love:

- Ungarn er løbet fra alle løfter om, at de vil holde sig på den sikre side, når det gælder deres forfatning, og overholdelse af EU's forfatning, Lissabon-traktaten. Og det kan vi ikke have, for EU bryder sammen indefra, hvis vi tillader, at medlemsstater bryder med traktaten, siger han.

Politisk styring

Ungarns regering har blandt andet vedtaget en ny valglov, som ifølge EU gavner det største parti i parlamentet i Budapest, den har indskrænket forfatningsdomstolens magt, og politikerne kontrollerer nu den ungarske centralbank.

Men hvis EU er utilfreds med Ungarns demokratiske niveau, så kan Kommissionen straffe landet.

Den kan nemlig fratage Ungarerne deres stemmeret i ministerrådet. Det er en kedelig ret at miste, for her træffer de 27 EU-landes ministre beslutninger, som er afgørende for love i hjemlandene. Men det er fair nok, mener Emilie Turunen.

- Vi har nogle principper i EU, som er ufravigelige, det er nogle værdier, vi har bygget vores samfund på, og bygger unionen på, og det er nogle helt grundlæggende frihedsrettigheder, for eksempel medie- og ytringsfriheder.

Allerede i december sendte Kommissionen to breve til ungarerne og bad dem vente med de planlagte reformer - men brevene blev ignoreret.

Facebook
Twitter