1.100 timers grænsekontrol på Bornholm har ikke afsløret noget ulovligt

Mere end 54.000 rejsende med færgen mellem Rønne og Sassnitz er blevet tjekket

I alt er 7.000 mennesker blevet afvist ved den dansk-tyske grænse i løbet af de seneste tre år. Ikke én eneste af dem er blevet afvist på Rønne Havn ved færgen fra Sassnitz. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Ikke én eneste person er blevet sigtet eller afvist ved grænsen mellem Tyskland og Bornholm, siden grænsekontrollen blev indført i januar 2016.

54.375 rejsende er blevet kontrolleret ved færgens ankomst i Rønne, og Bornholms Politi har lagt knap 1.100 mandetimer ved den dansk-tyske grænse på Bornholm, hvor der har været kontrol ved 632 ud af samlet 644 ankomster.

Det viser tal fra Bornholms Politi og Rigspolitiet, som DR Bornholm har fået indsigt i.

- Det viser klart, at der er tale om ren symbolpolitik at have den grænsekontrol mod Tyskland, mener den radikale retsordfører Kristian Hegaard.

Men den tolkning vil den socialdemokratiske retsordfører i Folketinget Jeppe Bruus ikke købe.

- De tal giver grund til at se på, om grænsekontrollen har et omfang, der svarer til de forventninger, vi har. For mig at høre lyder det som om, at omfanget af grænsekontrollen måske er lige lille nok, siger Jeppe Bruus.

Han mener ikke, at tallene fra Bornholm giver grund til at slække på kontrollen, så længe de ydre grænser til Europa er under pres.

- Det giver ingen mening at have en grænsekontrol mod Tyskland ét sted, men ikke et andet. Hvis vi har en grænsekontrol, skal den selvfølgelig være dækkende, siger Jeppe Bruus.

Retsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti mener lige som Jeppe Bruus, at det kan handle om, at grænsekontrollen skal intensiveres, men det behøver ikke være politifolk.

- Man skal så vidt muligt erstatte politiet med Hjemmeværnet og Forsvaret, så det frigør politifolk til borgernært politiarbejde, siger Peter Skaarup.

Assistance fra andre politikredse

I gennemsnit bruger Bornholms Politi mellem 30 og 40 minutter, fra bilerne begynder at trille i land fra færgen, og indtil de sidste biler og passagerer er gennem kontrollen.

Bornholms Politi får assistance fra politikredse i det øvrige land for blandt andet at kunne lave grænsekontrol ved færgeankomsterne fra Tyskland. Alligevel mener Nikolai Bebe Jensen, der er næstformand for Bornholms Politis politiforening, ikke, at det går nævneværdigt ud over andre opgaver.

Grænsekontrollen er midlertidig, men er blevet forlænget ad flere omgange, og den står til at udløbe den 12. november i år.

Facebook
Twitter