1200 frivillige tømmer supermarkeder for overskudsmad op til jul

Frivillige over hele landet afleverer overskydende mad til udsatte familier for at undgå madspild.

I påske organiserede en række frivillige på Bornholm også at aflevere overskudsmad fra Netto til folk, som har brug for det. (Foto: PRIVAT)

Når en del af landets supermarkeder lukker den 23. december, står der en stor flok frivillige klar til at hente overskudsmaden for at aflevere det til udsatte familier, så de også kan fejre jul med alt, der hører sig til.

Foreningen mod madspild, Stop Spild Lokalt, har nemlig forsøgt at overtale en række af Coops butikker landet over til at indgå et nyt julesamarbejde om at give det mad, der måtte blive for gammelt hen over julen, til folk, som måske ikke har ressourcerne til den store julemiddag.

216 Coop-butikker deltager i projektet, og der er cirka 1200 frivillige til at hjælpe med at aflevere maden. Der er cirka 100 Stop Spild Lokalt-grupper rundt omkring i landet.

Et af de steder, hvor det er lykkedes at få stablet et samarbejde på benene, er på Bornholm. Det fortæller koordinator for StopSpild Lokalt Bornholm, Anne-Grethe Frandsen.

Hun fortæller, at de frivillige vil lave forskellige 'stationer' rundt omkring på øen, hvor dem, der føler behov for det, kan få lidt ekstra til at forsøde juletiden med.

- Det drejer sig jo om at stoppe madspild, så det er grundlæggende, at alle kan hente, hvis de har lyst. Derfor tror vi, at der er rigtig mange, der vil hente maden, siger Anne-Grethe Frandsen.

Og det er lidt af en prøve, som de forskellige Stop Spild Lokalt-grupper skal gennem. Hvis det går godt, kan det nemlig være, at der kan etableres et mere permanent samarbejde mellem de frivillige og nogle af Coops butikker.

- Vi håber, at det vi kan få lov til at gøre noget lignende oftere, så maden ikke går til spilde og ryger i containeren. Det kan lige så godt komme ud til folk, der har behov for det, siger Anne-Grethe Frandsen og fortsætter:

- Butikkerne må da også have glæde af, at overskudmaden bliver brugt i stedet for at ligge og rådne i containeren.

Facebook
Twitter