1.300 år gammelt løg fundet i grav på Bornholm

For 30 år siden fandt man et gammelt løg i en bronzeæske, men det er først nu, at to arkæologiske botanikere har kunnet tidsfæste det.

Løget her har holdt sig i 1.300 år uden at forgå, fordi det er blevet opbevaret i en bronzeæske, hvor metalsalte har konserveret det. (Foto: Nationalmuseet)

Løg har en længere holdbarhed end de fleste aner - i hvert fald hvis de bliver opbevaret rigtigt.

Danmarks ældste løg har nemlig 1.300 år på bagen og har i alle årene ligget i en lille bronzeæske i en kvindegrav på Nørre Sandegård Vest på det nordlige Bornholm.

Faktisk er det 30 år siden, at den lille bronzeæske dukkede op under en stor udgravning på Nørre Sandegård Vest, hvor der blev fundet 59 grave fra yngre jernalder.

Men det er først nu, at løget er blevet artsbestemt og analyseret af Nationalmuseets arkæologiske botanikere, Peter Steen Henriksen og Mette Marie Hald.

Løg har haft en magisk funktion

De to botanikere konstaterer, at det drejer sig om et vildt løg, som ikke kun har haft stor betydning som smagsgiver. Det har sandsynligvis også haft en rituel og magisk funktion i oldtiden.

Mette Marie Hald tror på, at løg i datidens folketro også kunne afværge sygdom og ondskab.

- Den lille bronzeæske med løget udgjorde en del af den begravede kvindes smykkekæde, som hun havde fået med i graven. Derfor er det nærliggende at tolke æsken og indholdet som en amulet.

- Med deres kraftige lugt og smag havde de vilde løg sandsynligvis en skræmmende effekt på onde ånder, på samme måde som hvidløg siges at holde vampyrer væk, siger Mette Marie Hald.

Danmarks ældste løg

Løget er blevet dateret til 700 efter Kristus, og det er faktisk det ældste kendte bevis for, at der er blevet anvendt løg i Danmark. Svenske jernalderfund har tidligere vist, at jernalderfolkene sandsynligvis dyrkede løg som fødevare. Man regner også med, at løg har simret i gryderne allerede i oldtidens gryder.

Løget delte i øvrigt plads med et garnnøgle i den lille bronzeæske. Det er metalsalte, der har været med til at bevare både løget og det lille garnnøgle, der ellers normalt hurtigt ville være formuldet.

 

Facebook
Twitter