18 skibe og 19 kubikmeter usaltede popcorn: Kom med på miljøøvelse i Østersøen

I disse dage øver otte Østersø-lande deres miljøberedskab i Østersøen.

Der er travlt ud for Bornholms kyst i øjeblikket.

For i denne uge gik otte Østersø-nationer sammen for at træne deres beredskab mod olieforurening, og hvordan de sammen kan redde Østersøens fugle, fisk og fauna mod et altødelæggende olieudslip.

Den årlige øvelse afholdes for 29. gang i år, og samtlige Østersø-lande på nær Letland og Rusland deltager.

DR var med tidligt onsdag morgen på Forsvarets miljøskib Gunnar Thorson, der er en del af det danske bidrag til øvelsen.

Øvelsen startede tirsdag og slutter i dag.

 • Klokken er fem om morgenen, og besætningen ombord på Gunnar Thorson er så småt ved at få søvnen ud af øjnene, inden øvelsen for alvor begynder. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  1 / 9
 • Inden skibet stævner ud af Rønne Havn, skal Dannebrog hejses. Danmark er bare én af de i alt otte Østersø-nationer, som deltager i øvelsen. Normalt deltager ti lande, men i år har Letland og Rusland valgt at melde afbud. Samtlige lande har forpligtet sig til at værne om Østersøens havmiljø i den såkaldte Helsinki-konvention fra 1990. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  2 / 9
 • Bornholms største by, Rønne, sover stadig, da Gunnar Thorson stævner ud. Byens havn fungerer som udskibningshavn for flere af fartøjerne under den tre dage lange øvelse. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  3 / 9
 • Når solen står op, afventer Gunnar Thorson og besætningen resten af de deltagende fartøjer. Det betyder også, at besætningen kan nå at slappe lidt af, inden øvelsen for alvor begynder. Skibet har 16 besætningsmedlemmer. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  4 / 9
 • Imens en del af besætningen slapper af på det laveste dæk, er officererne på broen i gang med at gøre klar til dagens øvelse. Gunnar Thorsons mission er at benytte sig af en ny type udstyr fra EMSA, som er det Det Europæiske Agentur for Søfartssikkerhed. Det er første gang, at det tages i brug under Balex Delta-øvelsen. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  5 / 9
 • Når øvelsen endelig går i gang klokken 7.30, skal det nye udstyr, som ses på billedet her, foldes ud. Der er tale om en såkaldt "Current Buster", som ved første øjekast ligner en stor gummibåd, men det kan meget mere end at flyde. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  6 / 9
 • "Current Buster" sendes langsomt ud i den blå Østersø fra Gunnar Thorsons bagende, imens det langsomt fyldes med luft fra en kæmpe pumpe på skibets laveste dæk. Observatører er med fra EMSA for at sørge for, at opgaven bliver løst til fulde. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  7 / 9
 • Når udstyret er i vandet, folder det sine lange arme ud som et "V". Selve busteren trækkes bag ved Gunnar Thorson, og de 30 meter lange "fangarme" indfanger olien. Her bliver olien så samlet, hvorefter den kan pumpes ind i skibets tanke. Gunnar Thorson kan med sit normale udstyr indsamle olie på åbent hav med cirka én knob svarende til to kilometer, men med det nye udstyr kan det gå fem gange så hurtigt. Det betyder, at beredskabet hurtigere kan få olien væk fra havet, inden det ender på kysterne. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  8 / 9
 • For at simulerer et oliespild bruges der usaltede popcorn. Faktisk er der indkøbt 19 kubikmeter popcorn, som skal bruges under den tre dage lange øvelse. Popcorn ter sig som olie, da både vind og strøm kan tage fat i de poppede majskerner, og det er samme effekt, vejret kan have på olien. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  9 / 9
Facebook
Twitter