233 kilo farligt atomaffald skal blive i Danmark

Affaldet kan ikke sendes ud af landet som håbet, viser korrespondance fra Udenrigsministeriet.

Atomaffaldet fra Risø. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Danmark hænger selv på 233 kilo særligt farligt atomaffald fra forsøgsanlægget i Risø ved Roskilde. Et forsøg på at eksportere affaldet til udlandet har ikke båret frugt.

Det viser en aktindsigt, som P4 Bornholm har fået i et brev fra Udenrigsministeriets departementchef om sagen.

- Der kan ikke på nuværende tidspunkt peges på realistiske muligheder for at afsætte affaldet, skriver Ulrik Vestergaard Knudsen i brevet, der er stilet til hans kollega i Uddannelses- og Forskningsministeriet, departementchef Agnete Gjersing.

Ud over de 233 kilo særligt farligt radioaktivt affald, er der brug for mindst 5000 kubikmeter plads til mindre radioaktivt affald fra Risø, men også fra danske sygehuse og industrien.

Regeringen er i gang med at undersøge, hvor atomaffaldet skal opbevares. Enten skal det opbevares midlertidigt over jorden, eller også skal det bevares endeligt i et underjordisk lager.

Til et endeligt lager er Bornholm sammen med Lolland, Kerteminde, Skive og Struer i spil, mens alle landets kommuner i princippet kan udpeges til at skulle lægge jord til et midlertidigt lager over jorden.

Den rette løsning er et midlertidigt lager, mener det bornholmske folketingsmedlem for Socialdemokratiet, Lea Wermelin.

- Det står vi fast på, og det vil så også betyde, at det skal indeholde de her 233 kilo, hvis der ikke kan findes en anden international løsning for dem, siger hun.

Det er nødvendigt at finde en løsning på atomaffaldsproblemet, fordi det nuværende lager på Risø ikke er bygget til opbevaring af affaldet i længere tid.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter