3F: Restaurationsbranchen sylter overenskomsterne

På Bornholm har kun hver tredje af øens restauranter, caféer og hoteller en overenskomst. Ifølge 3F er tendensen den samme på landsplan.

Ifølge 3F har restaurationsbranchen et stort problem med overenskomsterne. (© colourbox)

I sidste uge skrev Gabriella Jantzen, indehaver af restaurant Le Port i Vang på Bornholm, modvilligt under på en overenskomst:

- Det er ligesom at indgå et fornuftsægteskab for at undgå ballade. Jeg synes, at det har taget overhånd med overenskomsterne og er blevet meget ufleksibelt, siger hun.

Og Gabriella Jantzen er ikke den eneste restauratør, som tøver med at omfavne en overenskomst på øen.

På Bornholm er der nemlig kun 45 ud af 120 bornholmske restaurationer, der har skrevet under på papirerne fra 3F.

Problemet i restaurationsbranchen er landsdækkende, fortæller John Frederiksen, næstformand i afdelingen for Hotel og Restauration hos 3F.

Horesta: Overenskomst er ikke lig med god arbejdsplads

Ifølge John Frederiksen har omkring 2.450 hoteller og spisesteder på landsplan tegnet overenskomst med 3F.

- Det største problem er, at en stor del af ejerne i restaurantionsbranchen ikke ønsker at have en overenskomst, da det er administrativt besværligt, eller fordi de ikke ønsker at betale for gode vilkår for de ansatte, siger han.

3F har desuden problemer med at vedligeholde overenskomsterne, fordi mange restaurationer lukker og åbner som nye i løbet af året.

- Så er overenskomsten jo også væk. Året efter må vi så starte forfra med de nye virksomheder, siger John Frederiksen.

Men bare fordi virksomhederne ikke har tegnet overenskomst med fagforeningen, betyder det ikke, at medarbejderne arbejder for en dårlig virksomhed.

Det mener Benny Schou, formand for brancheforeningen HORESTA Bornholm:

- Medarbejderne kan have mindst ligeså gode løn- og arbejdsvilkår som andre steder. Fordelen i at arbejde for en virksomhed med overenskomst er selvfølgelig, at så er man sikret pension og andre goder, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.