500.000 bornholmske svin kan komme i klemme

Selv om nyt færgeudbud løber frem til 2028, er der ikke taget højde for en mulig slagterilukning.

Danish Crown har forpligtet sig til at holde slagteriet i Rønne åbent 3 og et halvt år endnu. Men hvis det så lukker, skal 500.000 slagtesvin sendes over Østersøen og slagtes på Sjælland. (Foto: Jørgen Jensen © Dr)

Hvis Danish Crown lukker sit slagteri på Bornholm inden 2028, risikerer de bornholmske svineproducenter at stå tilbage med 500.000 svin, som ikke kan blive slagtet.

Den rederi, der skal sejle til og fra Bornholm fra 2018 og mindst 10 år frem, er nemlig ikke forpligtet til at sejle flere levende dyr væk fra øen end i dag.

For halvandet år siden var slagteriet på Bornholm meget tæt på at lukke, men blev sikret overlevelse i hvert fald fem år. En af betingelserne fra Danish Crowns side var, at produktionen af slagtesvin på Bornholm steg fra cirka 450.000 svin om året til 500.000.

Der er en risiko for slagterilukning

Og det er altså den mængde svin, der drejer sig om, hvis slagteriet ikke overlever udover den garanterede periode.

- Selv om jeg ikke tror på det, så er der en risiko for, at vi ikke har noget slagteri, når aftalen udløber om tre et halvt år, siger formanden for Bornholms Landbrug, Lars-Ole Hjorth-Larsen.

- Men hvis det sker, må vi tænke nyt, for det er slet ikke holdbart med så mange levende dyr sammen med passagerer.

Derfor mener Lars-Ole Hjorth-Larsen, at det er nødvendigt at tænke helt nye løsninger end dem, der står i det nuværende færgeudbud - for eksempel en ren fragtfærge, der kun tager trailere.

I dag er der en enkelt fragtfærge, som både tager fragt og passagerer mellem Rønne og Køge.

Transporten vil æde besparelsen

Hvis der skal en ekstra færge til at klare transporten af en halv million levende svin, vil det sluge den besparelse, der er ved at lukke slagteriet.

Lars-Ole Hjorth-Larsen er dog overbevist om, at der alene på grund af udviklingen landbruget kan komme til at ske ændringer i behovet for dyretransporter i perioden frem til 2028.

- Vi kan slet ikke forestille os, hvordan landbruget vil se ud på Bornholm i 2028, og der vil formentlig komme nogle ændringer, der vil få betydning for behovet for transport af levende dyr. Det er jeg ganske overbevist om, men det må vi så løse med eller uden rederiets hjælp, siger Lars-Ole Hjorth-Larsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk