57 lægestillinger bliver dækket af 184 læger

De små sygehuse kan kun tilbyde lokal behandling ved at bruge speciallæger i få timer om måneden.

Hospitalsdirektør Niels Reichstein Larsen skal holde styr på rigtigt mange læger for at kunne sikre de bornholmske patienter den rette behandling.

Hvis de små sygehuse skal overleve i yderområderne, skal både patienter og sygehuspersonalet vænne sig til, at mange læger kun vil være på sygehuset få dage om måneden eller måske kun komme forbi på ganske sjældne visitter.

Tallene på Bornholms Hospital viser den tendens ganske tydeligt. Hospitalet har 57 lægestillinger på fuldtid - lige nu bliver de dækket af 184 forskellige læger. Og billedet ser ud på samme måde på andre små hospitaler som Nykøbing Falster og Thisted.

En stor del af forklaringen er ganske enkel: Små hospitaler har ikke patienter nok til at fylde arbejdstiden for en speciallæge. Derfor må hospitalerne hente speciallægerne fra et af de store sygehuse.

Alternativt skal langt flere patienter behandles på de store sygehuse.

- Der er bestemt både fordele og ulemper ved, at vi bruger så mange tilrejsende læger, siger hospitalsdirektør Niels Reichstein Larsen fra Bornholms Hospital.

Blandt fordelene er, at patienterne slipper for at rejse langt for at blive behandlet på et større hospital. Prisen er så til gengæld, at de kan møde forskellige læger og ikke har så fleksible tider at vælge mellem. For hospitalets personale gælder både, at de hele tiden får ny viden ind i behandlingen, men samtidig er det svært at arbejde tæt sammen i teams.

Professor i sundhedsøkonomi, Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet, er ikke ubetinget tilhænger af modellen med mange vikarer eller tilrejsende læger.

- Det har konsekvenser for det faglige miljø på for eksempel Bornholms Hospital, når en stor del af lægerne kun er tilknyttet som vikarer eller eksterne konsulenter, der kun er der kort tid af gangen, siger han.

Hvis Niels Reichstein Larsen kunne bestemme, ville de nuværende godt 25-30 fastansatte speciallæger på Bornholms Hospital have 6-8 fastansatte kolleger mere, men det har ikke været muligt at besætte stillingerne.

Facebook
Twitter