Afskaffet id-kontrol skaber stor forvirring: Husk stadig pas

Selvom transportøransvaret er blevet droppet, skal du stadig huske pas, hvis du rejser via Sverige til og fra Bornholm.

Det såkaldte transportøransvar er blevet droppet. Det betyder, at DSB eksempelvis ikke længere er forpligtet til at tjekke passagernes id, inden de transporteres ind i Sverige. (Foto: NILS MEILVANG © Nils Meilvang)

Selvom svenskerne forleden lempede kravet om id-kontrol, så skal du stadig huske pas eller kørekort, når du rejser til Sverige.

Der er nemlig fortsat grænsekontrol på den svenske side af Øresundsbroen. Forleden havde flere passagerer i bus på vej fra København til Bornholm misforstået de nye regler og rejste derfor uden id.

- De blev afvist ved Øresundsbroen af det svenske politi, så det er rigtig vigtigt, at man stadig husker id, siger kommunikationsmedarbejder Annette Timmermann fra rederiet Færgen.

Det er det såkaldte transportøransvar, som er blevet droppet. Det betyder, at for eksempel DSB og Bornholmerbussen ikke længere skal kontrollere folk, når de stiger på i København.

Til gengæld risikerer man, at det svenske politi står klar til at tjekke id, lige så snart man er kommet over Øresundsbroen.

Svenskerne planlægger tilmed at skærpe grænsekontrollen. Hvad det helt konkret betyder, er endnu ikke klart, men det svenske politi oplyser til DR Bornholm, at der i dag gælder samme krav til dokumentation for at rejse over grænsen som for en uge siden.

Sverige arbejder dog på flere modeller for at gøre grænsekontrollen mere smidig for de rejsende. For eksempel ved at kontrollere i toget, fremfor at pasbetjentene holder toget tilbage ved Hyllie Station, mens de kontrollerer passagerne.

Den svenske regering arbejder på samme måde med at indføre nummerpladescannere, gennemlysning af bilerne og på at flytte kontrollen af bilerne længere ind i Skåne.

Transportøransvaret blev indført i januar 2016 og medførte, at blandt andet DSB risikerede store bøder, hvis de transporterede passagerer til Sverige uden korrekt id.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.