Amatører finder ny sølvskat på Bornholm

Amatører har fundet 98 mønter. De lå gravet ned ved siden af et stolpehul, som sandsynligvis har været gulvet under ejerens soveværelse.

Første del af den 1.000 år gamle sølvskat fra Østerlars er blevet vasket. Det er den del, som amatørarkæologerne fandt med deres metaldetektorer. Den anden halvdel af skatten blev først fundet i går af Bornholms Museums egne arkæologer. (Foto: Anders Pihl © dr)

Bornholms Museum er blevet en sølvskat fra vikingetiden rigere.

De første 98 mønter og stumper af sølv blev fundet af amatørarkæologer med metaldetektorer i efterårsferien, men Bornholms Museum har holdt kortene tæt til kroppen, indtil museets egne arkæologer kunne komme ud og se stedet og grave lidt mere. Det skete så i går - og den er god nok.

- Sølvskatten lå gravet ned ved siden af et stolpehul, sandsynligvis under gulvet i soveværelset - præcis som det skal være, siger chefarkæolog Finn Ole Sonne Nielsen fra Bornholms Museum.

Skatten er fra omkring år 1.000 eller lidt tidligere, hvor Bornholm lå på en af de største handelsruter mellem syd og nord.

- De lokale er blevet rige på den placering, men de har også været udsatte, så de gravede ofte deres værdier ned. Ejermanden af de her penge er sandsynligvis blevet overfaldet, slået ihjel eller taget som træl, og derfor har han ikke været i stand til at hente sine penge, siger Finn Ole Sonne Nielsen.

Det er også placeringen på den handelsrute, der har gjort, at sølvskattene nærmest vælter op af jorden på Bornholm, mens de er meget sparsomme i resten af Danmark.

- Jeg plejer at sige, at vi finder en eller to sølvskatte fra vikingetiden om året, men i år var jeg ved at blive nervøs for, om vi nåede i mål. Det gjorde vi, for tidligere i år fandt vi også en sølvskat i Ibsker, som vi endnu ikke har gjort så meget ved, siger Finn Ole Sonne Nielsen.

Den nye sølvskat fra Østerlars skal nu renses og fotograferes, og så bliver den udstillet på Bornholms Museum.

  • Mange sølvskatte er blevet fundet ved, at landmænd pløjer stumper af skatten op, og så snart de typisk ødelagte stumper ligger og glimter, overtager arkæologerne arbejdet.

  • Flere og flere skatte bliver dog fundet af amatørarkæologer med metaldetektorer, præcis som det er sket med den nyeste bornholmske sølvskat fra Østerlars.

  • Bornholms Museum er meget glad for amatørarkæologerne, for museet har slet ikke folk nok til at undersøge de steder, hvor man kan se, at der kan have været bebyggelse.

  • En amatørarkæolog kan ikke bare gå på metaljagt der, hvor han har lyst. Er det på privatejet område, skal ejeren give sin tilladelse. Er det offentligt ejet, skal man også have tilladelse. Og mange steder er det museet, der ender med at sige ja eller nej til ønsket om at undersøge området.