Ambulancekørsel på Bornholm mere end tre gange så dyrt som i hovedstaden

Det er markant dyrere at drive ambulancekørsel på Bornholm end i resten af Region Hovedstaden.

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen forklarer, at der er flere udfordringer med at drive ambulance-kørsel på Bornholm. Arkivfoto (Foto: Anders Debel hansen © Scanpix)

Når ambulancen rykker ud på Bornholm, er det dyrere end i resten af Region Hovedstaden.

Regionens samlede ambulanceudgifter på Bornholm udgør 27,2 millioner kroner om året. Det svarer til 700 kroner per bornholmer. I resten af regionen koster det kun 200 kroner per person.

Det viser en opgørelse fra Hovedstadens Akutberedskab.

Men det er ikke, fordi bornholmerne er forkælede, at ambulancekørslen er dyrere på øen, vurderer sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen.

- Man skal huske, at alle dele af regionen skal være dækket ind. Nogle steder er det en lidt større udfordring end andre. Udfordringerne på Bornholm er umiddelbart større end i den øvrige hovedstadsregion, siger han.

Kjeld Møller Pedersen forklarer, at der er flere grunde til, at det er så væsentligt dyrere for ambulancen at rykke ud på Bornholm end i resten af Region Hovedstaden.

- For det første er Bornholm en ø, og derfor er stordriftsfordelene, man kan have i hovedstaden, ikke de samme på Bornholm. Man kan ikke dele ambulancer på samme måde over kommunegrænserne, som man kan i den øvrige del af Region Hovedstaden, vurderer Kjeld Møller.

Han forklarer, at en anden grund til, at det er dyrere at køre ambulance på Bornholm, er befolkningstætheden. Den er normalt meget lavere på Bornholm end i den øvrige del af Region Hovedstaden.

- Men i sommermånederne vokser befolkningstallet på Bornholm eksplosivt. Det er et problem, og den udfordring har man ikke i den øvrige hovedstadsregion, siger sundhedsøkonomen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.