Amerikanske krydstogtgæster rejser 8.000 kilometer for bornholmsk kunsthåndværk

Rønne Havn oplever flere krydstogtsskibe lægger til.

De amerikanske krydstogtturister vil gerne have en bid af det bornholmske kunsthåndværk med hjem, når de besøger Bornholm. (Foto: Morten Brandborg © Morten Brandborg)

De flydende hoteller, krydstogtskibene, er ikke et sjældent syn på Bornholm.

En del af skibe kommer fra USA, og de amerikanske passagerer kommer ikke kun for at opleve de sædvanlige attraktioner som Hammershus, Gudhjems stejle gader og rundkirkerne.

De har nemlig også bornholmsk kunsthåndværk i kikkerten, og faktisk tager de også en del af den med hjem, siger Peter Juhl, der er krydstogtkoordinator hos Destination Bornholm:

- De vil gerne se Hjorths Fabrik, Bente Hammer i Nyker og Baltic Sea Glass, og der er også gæster, som kan lide at købe de ting, de ser, siger han.

Den 150 år gamle Hjorths Fabrik fungerer både som museum, producent og butik, hvor der sælges bornholmsk keramik. Bente Hammer sælger og syr bornholmsk designertøj, og Baltic Sea Glass laver og sælger håndlavet glaskunst.

Kunsthåndværk i verdensklasse

Interessen fra de amerikanske krydstogtturister kommer i kølvandet af, at Bornholm blev sat på verdenskortet sidste år, da øen fik, som det første område i Europa, titlen som 'World Craft Region'.

Titlen er anset som kunsthåndværkets "michelinstjerne", og gives til de områder, hvor man i særlig grad har gjort sig gældende inden for glas, keramik og tekstil. Kun 22 steder i verden har fået dette skulderklap.

Ifølge Peter Juhl er der en særlig årsag til, at amerikanerne har kastet deres kærlighed på det bornholmske håndværk:

- Kunsthåndværk på Bornholm er et udtryk for noget ægte, jordnært og historiefuldt, og det er noget, de gerne vil opleve, siger han.

Bornholm er et populært stop

Rønne Havn oplever i øjeblikket en stigning i antallet af store og små krydstogtskibe. På nuværende tidspunkt har havnen passeret skib nummer 30 i år, og det er fire ekstra skibe i forhold til samme periode sidste år.

De amerikanske krydstogtturister kommer ikke med de helt store krydstogtskibe, der lægger til i Rønne - ofte er det mindre skibe med lidt over 100 passagerer ombord.

Og det er ikke kun en enkelt gang om året, at skibene med de købelystne krydstogtturister lægger til kaj i Rønne havn, siger krydstogtkoordinator Peter Juhl:

- Nogle af de små skibe af den her eksklusive type, de kommer igen år efter år, og de kommer mange gange igen i løbet af sæsonen, og der er Bornholm et populært stop, siger krydstogtkoordinatoren.

Facebook
Twitter