Atomaffald kan ende i den danske undergrund

Forskningsministeriet har bestilt undersøgelser i en halv kilometers dybde. De skal være klar i december.

I begyndelsen af 2017 skal Folketinget efter planen beslutte, om det danske atomaffald skal placeres i et mellemlager eller graves ned et sted i Danmark. (Foto: Torsten Raagaard DR Bornholm)

Det danske atomaffald fra Risø skal måske alligevel ende et sted i den danske undergrund én gang for alle.

I foråret 2015 besluttede Folketinget ellers at lægge planerne om et dansk slutdepot til atomaffaldet på hylden for i stedet at koncentrere sig om et såkaldt mellemlager.

Det er typisk en bygning på jordoverfladen, hvor affaldet kan ligge i en lang årrække, indtil der er fundet en sikker løsning på problemet med at deponere atomskrot.

Men nu har Uddannelses- og Forskningsministeriet besluttet at lave nye geologiske undersøgelserne i 500 meters dybde. De skal være klar i december.

Det tolker blandt andre Bornholm mod Atomaffald, BOMA, derhen, at planerne om et dansk slutdepot er i spil igen.

- Undersøgelser i 500 meters dybde har intet med mellemlagring at gøre, siger BOMA's næstformand, Kirsten Mortensen.

Uddannelses- og Forskningsministeriet afviser overfor DR P4 Bornholm, at de nye undersøgelser betyder, at man igen arbejder mod et dansk slutdepot.

- Det er en supplerende undersøgelse, der indgår som en del af den sammenligning af sikkerheden ved et mellemlager og et slutdepot, som blev besluttet i marts 2015, skriver ministeriet i sit svar.

Men trods den forsikring fra ministeriet vil det socialdemokratiske folketingsmedlem Lea Wermelin alligevel have sat fokus på den nye udvikling i sagen.

Hun vil blandt andet gerne høre, hvor meget den ansvarlige minister, Ulla Tørnæs (V), er inddraget i sagen. Desuden vil hun bede den socialdemokratiske ordfører Flemming Møller Mortensen om at undersøge sagen.

Om atomaffaldet:

  • Der ligger mellem 5.000 og 10.000 m3 radioaktivt affald - primært sygehusaffald - på Risø ved Roskilde.
  • I 2011 blev Struer, Skive, Kerteminde, Lolland og Bornholms kommuner udpeget til at kunne huse det radioaktive atomaffald.
  • I 2015 besluttede Folketinget at skrinlægge planerne om et slutdepot og i stedet for se på muligheden for at lave et såkaldt mellemlager på jordoverfladen.
  • Muligheden for at se, om udlandet kan tage imod det danske atomaffald, er også undersøgt - foreløbig uden resultat.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.