Atomlosseplads skubbet længere ud i fremtiden

Arbejdet med at finde en midlertidig løsning for atomaffaldet har ligget stille i otte måneder.

Det danske atomaffald ligger på Risø ved Roskilde Fjord lige nu - og der bliver det liggende mindst et år længere end ventet. (Foto: Torsten Raagaard DR Bornholm)

Vi kommer langt ind i 2017, inden det bliver besluttet, hvad der skal ske med det atomaffald, der ligger på Risø ved Roskilde i dag.

I foråret blev der ellers lagt op til, at afgørelsen skulle falde allerede i 2016.

Dengang satte daværende sundhedsminister Nick Hækkerup planerne om et endeligt, underjordisk atomlager i Skive, Struer, Kerteminde, Lolland eller Bornholm på hylden.

"Borgergrupperne har ikke travlt med at få en løsning."

Kirsten mortensen, næstfmd. i BOMA

I stedet blev det besluttet, at man skulle undersøge mulighederne for et mellemlager - men siden den beslutning er der ikke sket noget overhovedet.

Men nu kommer der skred i tingene, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

”Som led i dette arbejde er en projektplan under udarbejdelse,” hedder det torsdag i et svar fra ministeriet til DR P4 Bornholm.

Arbejdet starter forfra

Arbejdet skal dog starte helt forfra, for den tværministerielle gruppe, der hidtil har arbejdet med planerne om en losseplads til atomaffaldet, er stort set blevet opløst.

Formanden er gået på pension, og chefkonsulenten fra GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - har trukket sig.

Det er Dansk Dekommissionering, der skal lave en ny opgavebeskrivelse, og her er arbejdet lige gået i gang. Derfor er det uklart, hvordan en arbejdsgruppe skal sættes sammen, hvem der skal være rådgiver og lignende.

Det mest håndfaste lige nu er, at der vil være 4,4 millioner kroner til gennemføre de yderligere studier af et mellemlager.

Borgergrupper: Fint det trækker ud

Borgergrupperne imod atomaffald i de fem kommuner synes, det er helt i orden, at arbejdet trækker ud.

- Først og fremmest regner vi ikke med, at vi er i spil længere. Nu handler det jo ikke længere om granit eller kalk i undergrunden, for mellemlageret skal ligge over jorden, siger næstformand i den bornholmske gruppe BOMA, Kirsten Mortensen.

Selvom borgerne skal inddrages i arbejdet, har de fem borgergrupper i Skive, Struer, Kerteminde, Lolland og Bornholm intet hørt.

Vil bede om møde med ministeren

De regner derfor med, at de henvender sig til uddannelses- og forskningsministeren i januar, hvis de stadig ikke har hørt noget.

Her vil de bede om et møde med ministeren - og de vil blandt andet sikre sig, at den nye arbejdsgruppe i højere grad end den hidtidige kommer til at have deltagelse af uafhængige udenlandske eksperter.

Sekretariatet for den tværministerielle arbejdsgruppe oplyser, at gruppen først nedsættes i starten af 2016.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.