Beredskabet er blevet mindre robust

Tillidsfolk i Beredskabsstyrelsen mener ikke, at regeringen lever op til sine løfter om at sikre det konkrete beredskab på de regionale centre.

Beredskabet på de fem regionale centre er blevet svækket trods politiske løfter, lyder kritikken. (© Beredskabsstyrelsen)

Regeringen lever ikke op til sine egne ord om at sikre beredskabet. Det mener Jacob Deleuran, der er tillidsmand for officererne hos Beredskabsstyrelsen Bornholm i Allinge.

I november 2015 udtalte daværende forsvarsminister Peter Christensen (V), at godt nok skulle Beredskabsstyrelsen spare penge, men besparelserne måtte ikke ramme det konkrete beredskab ude på de fem regionale centre. Alligevel er der nedlagt fem og et halvt årsværk i Allinge:

- Jeg synes ikke helt, at man har levet op til de ord, der blev sagt. Herfra, hvor jeg sidder, kan jeg se en anden virkelighed, end jeg regnede med skulle være fremtiden i beredskabet, siger Jacob Deleuran.

Bliver hurtigt lagt ned

Ifølge Jacob Deleuran så er der folk på vagt hver dag, men kommer der en større katastrofe, så vil Beredskabsstyrelsen blive lagt ned i løbet af det første døgn.

Bornholm er hårdest ramt, men der er også skåret ned på de øvrige centre i landet. Det fortæller Stig Hammershøj, der sidder i hovedbestyrelsen Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, hvor han er værnsformand for Beredskabsstyrelsen.

Man har sparet bredt og både ramt de bløde myndighedsopgaver, men i særdeleshed også det operative beredskab, siger Stig Hammershøj.

Nuværende forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen (V) erkender i en skriftlig kommentar, at der er skåret ned - også på det operative beredskab:

- Nedlæggelserne af uniformerede stillinger vil i begrænset omfang kunne påvirke Beredskabsstyrelsens operative robusthed, dog således at forpligtelsen til ved alarmering at være fremme hurtigst muligt inden for det hidtidige servicemål på en time i det meste af landet og ellers to timer bevares, skriver ministeriet.

Det undrer imidlertid SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, at besparelserne har fået konsekvenser for den operative del af beredskabet.

- For os har det været vigtigt, at beredskabet ikke blev forringet for befolkningen, og derfor undrer det mig, at det visse steder tilsyneladende alligevel er tilfældet, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk