Berygtet bevægelse spreder nynazistisk budskab på Bornholm

Propaganda fra Den Nordiske Modstandsbevægelse har fundet vej til postkasser og vejskilte.

Den Nordiske Modstandsbevægelse har sat klistermærker op forskellige steder på Bornholm. Her ved biblioteket i Rønne. (Grafik: Signe Heiredal) (Foto: Josefine Alberg)

Vi skal holde øje med voldsparate højreekstremistiske grupper. Der skal ikke mere end en enkelt person til, at situationen bliver farlig.

Sådan lyder vurderingen fra Malte Frøslee Ibsen, der er postdoc i politisk teori ved Københavns Universitet, efter at gruppen Den Nordiske Modstandsbevægelse, Nordfront, i den seneste tid har forsøgt at sprede deres budskab på Bornholm.

Budskabet lyder på 'et stærkt og forenet Norden.'

På Den Nordiske Modstandsbevægelses danske hjemmeside angiver de alle deres aktioner, og her fremgår det, at en eller flere personer fem gange i år har delt løbesedler ud og sat klistermærker op forskellige steder på øen.

Ifølge gruppens hjemmeside drejer det sig blandt andet om mindst 400 løbesedler, som både skulle være delt ud i Gudhjem, Hasle og Rønne.

På gruppens egen hjemmeside beskriver de sig selv som en revolutionær, nationalsocialistisk kamporganisation.

Og Malte Frøslee Ibsen fortæller at gruppen har afsæt i det nynazistiske miljø i Sverige:

- Det er en højreradikal gruppering i den nynazistiske ende af skalaen, der ønsker en fælles nordisk nationalsocialistisk stat, forklarer han, og tilføjer:

- Gruppen tager udgangspunkt i den svenske nynazistiske miljø, hvor flere af de siddende medlemmer er dømt for voldskriminalitet. Derfor må man også formode, at det er en voldsparat politisk gruppering.

Der skal kun en person til et brandattentat

Den danske afdeling har i de seneste år uddelt, hvad de selv kalder propagandamateriale og klistermærker, i en række danske byer rundt om i landet.

Men selvom de hele tiden udvider til nye byer og nu også er synlige på Bornholm, så fylder nynazismen ikke meget i Danmark sammenlignet med vores svenske naboer, fortæller Malte Frøslee Ibsen:

- Traditionelt set står nynazister ikke stået særlig stærkt i Danmark, og gør det stadig ikke. Som politisk massebevægelse står de altså svagt, siger han.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at det er mindre farligt, og derfor bør man være opmærksom på voldsparate grupperinger som Nordfront, tilføjer han:

- Der skal ikke særlig mange folk til, før det kan få katastrofale konsekvenser. I Sverige har de blandt andet stået bag branattentater mod asylcentre. Og en vanvidsperson med en molotovcokcktail kan forette ganske meget skade på både mennesker og materiel.

Lokalpolitiker tager afstand

På løbesedlerne står der blandt andet, "Opråb til modstand. En opfordring til dig om at deltage i kampen for et stærkt og forenet Norden"

Noget, der i i sidste uge fik en af øens lokalpolitikere til Facebook-tasterne. Det drejer sig om Morten Riis, der er formand for børne- og skoleudvalget i kommunalbestyrelsen for Enhedslisten.

- Jeg synes det er skræmmende. Jeg har hørt om Nordfront som er en regulær nazistisk organisation med holocaust-fornægtere, og de er voldelige. Så jeg synes, det er uhyggeligt, når de begynder at dele materiale ud på Bornholm.

Morten Riis blev præsenteret for løbesedlen af en bekendt, som havde fået den leveret i sin postkasse i Rønne.

Det har ikke været muligt at få et interview med en repræsentant fra Den Nordiske Modstandsbevægelse, da de ikke vendte tilbage på DR P4 Bornholms seneste henvendelse inden deadline.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter