Bison og bæver risikerer at ødelægge vores natur

Forskere fra Københavns Universitet mener, at grundlaget for at sætte større dyr ud er for lille.

Hvis bornholmerne siger ja, og Naturstyrelsens erfaringer fortsat er gode, så bliver den store indhegning i Almindingen midt på Bornholm sløjfet om et år eller to, så bison-flokken frit kan bevæge sig rundt. (Foto: Lis Eilsøe © dr)

Forskere fra Københavns Universitet advarer om, at det kan få en række uforudsete konsekvenser at sætte store pattedyr som bison og bævere ud i den danske natur.

De mener ganske enkelt, at det videnskabelige belæg for at gøre det er for begrænset, forklarer lektor David Nogués-Bravo fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet.

- Det er især bekymrende, fordi vi har at gøre med forsøg på naturgenopretning, der både koster penge og flytter fokus fra mere væsentlige initiativer, siger han.

Bison-flokken gør som forventet

Skovridder Søren Friese fra Naturstyrelsen på Bornholm står bag et forsøg med bison i den bornholmske natur. Han er enig i, at man virkelig skal tænke sig om, inden man sætter store dyr ud i den danske natur.

Til gengæld er han ikke bange for at gøre det, hvis forarbejdet er i orden.

- Vi havde et forarbejde på fire år, inden vi satte bison ud i en indhegning på Bornholm i 2012. Indtil videre har det haft den effekt, vi både regnede med og håbede på, siger Søren Friese.

Bisonflokken er med til at omdanne en mørk skov præget af plantager til en lysere skov, der både giver grobund for løvtræer og en række mindre planter, men også giver plads til flere små dyr og insekter.

- Bisonflokken hjælper os til en skov, der ligger meget nærmere den naturlige skov end den plantagevækst, vi har haft i Danmark i de sidste 200 år, siger Søren Friese.

  • I 2012 kom der syv bison-okser fra Polen til Bornholm. Nu er der 14.
  • To køer og en spæd tyrekalv er døde. Den ene bison-ko døde af en parasit, der findes naturligt i den bornholmske natur.
  • Omkring 100.000 personer besøger Bisonskoven årligt.
  • Der er sat bison ud i den europæiske natur siden 1929.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.