Bisonfamilie blev sommerens store hit

Sjældne bisoner på Bornholm har været sommerens store turistbasker med hele 80.000 besøgende.

De mange sommerturister har kunne nyde godt af de store dyr i indhegningen, men planen er, at de skal leve vildt om tre års tid. (Foto: © Natur Bornholm)

En bisonfamilie på Bornholm har hen over sommeren redet på en popularitetsbølge uden lige.

80.000 mennesker har i løbet af sommeren besøgt de store dyr i deres 200 hektar store indhegning og det bringer bisonerne op i kategori med turistattraktioner som Råbjerg Mile og Møns Klint målt på besøgstal.

Der har ikke været bisoner frit i den danske natur i over 1000 år. Men i 2012 blev de syv europæiske bisoner sat ud i Almindingen på Bornholm. De har været så glade for hinanden og deres omgivelser, at de har fået seks unger, så der i dag er 13 bisoner på Bornholm.

Opmåling med varmesensorer og tælleapparater

I november sidste år satte Naturstyrelsen varmefølsomme fotoceller op ved bisonernes indhegning i Almindingen, og sammen med mere manuel optælling, vurderer Naturstyrelsen, at mere end 80.000 mennesker har lagt vejen forbi.

- Vi havde bestemt ikke regnet med så mange. Personligt havde jeg regnet med 30-40.000, men optællinger viser altså, der har været 80.000, godt og vel endda, siger skovfoged hos Naturstyrelsen, John Orbit.

Når bisonerne har været på Bornholm i fem år, skal det besluttes, om de store dyr skal slippes fri i den vilde natur.

Kom ind i bisonernes indhegning

Skovfoged John Orbit har et bud på, hvorfor de tretten dyr er så populære at besøge.

- Det er et sjældent dyr, som du ikke kan se ret mange steder, siger han og fortæller, at det er et af de få steder i Danmark, hvor du kan opleve dem, hvor de næsten er i fri natur.

Og slår man vejen forbi bisonfamilien, kan man komme helt ind bag hegnet til dem:

- Mange er tiltrukket af det lille gys ved at bevæge sig rundt i indhegningen, hvor skovens kæmper går frit omkring i terrænet, siger skovrider Søren Friese.

Gå stille og roligt i området

Hvis man gerne vil opleve de store bisoner på tæt hold, skal man komme derud i morgentimerne, lige over middag eller om aften. Der er der størst mulighed for at se de europæiske bisoner.

Men der er ting, man skal huske, inden man bevæger sig ud på "bison-jagt".

- Jeg vil tilråde, at man holder sig til de afmærkede, gule stier, tager en god kikkert med, holder hunden i snor, og lad være med at larme for meget, siger skovfoged John Orbit.