Bisonfamilie blev sommerens store hit

Sjældne bisoner på Bornholm har været sommerens store turistbasker med hele 80.000 besøgende.

De mange sommerturister har kunne nyde godt af de store dyr i indhegningen, men planen er, at de skal leve vildt om tre års tid. (Foto: Natur Bornholm)

En bisonfamilie på Bornholm har hen over sommeren redet på en popularitetsbølge uden lige.80.000 mennesker har i løbet af sommeren besøgt de store dyr i deres 200 hektar store indhegning og det bringer bisonerne op i kategori med turistattraktioner som Råbjerg Mile og Møns Klint målt på besøgstal.Der har ikke været bisoner frit i den danske natur i over 1000 år. Men i 2012 blev de syv europæiske bisoner sat ud i Almindingen på Bornholm. De har været så glade for hinanden og deres omgivelser, at de har fået seks unger, så der i dag er 13 bisoner på Bornholm.Opmåling med varmesensorer og tælleapparaterI november sidste år satte Naturstyrelsen varmefølsomme fotoceller op ved bisonernes indhegning i Almindingen, og sammen med mere manuel optælling, vurderer Naturstyrelsen, at mere end 80.000 mennesker har lagt vejen forbi.

- Vi havde bestemt ikke regnet med så mange. Personligt havde jeg regnet med 30-40.000, men optællinger viser altså, der har været 80.000, godt og vel endda, siger skovfoged hos Naturstyrelsen, John Orbit.Når bisonerne har været på Bornholm i fem år, skal det besluttes, om de store dyr skal slippes fri i den vilde natur.Kom ind i bisonernes indhegningSkovfoged John Orbit har et bud på, hvorfor de tretten dyr er så populære at besøge.- Det er et sjældent dyr, som du ikke kan se ret mange steder, siger han og fortæller, at det er et af de få steder i Danmark, hvor du kan opleve dem, hvor de næsten er i fri natur.

Og slår man vejen forbi bisonfamilien, kan man komme helt ind bag hegnet til dem:- Mange er tiltrukket af det lille gys ved at bevæge sig rundt i indhegningen, hvor skovens kæmper går frit omkring i terrænet, siger skovrider Søren Friese.Gå stille og roligt i områdetHvis man gerne vil opleve de store bisoner på tæt hold, skal man komme derud i morgentimerne, lige over middag eller om aften. Der er der størst mulighed for at se de europæiske bisoner.Men der er ting, man skal huske, inden man bevæger sig ud på "bison-jagt".- Jeg vil tilråde, at man holder sig til de afmærkede, gule stier, tager en god kikkert med, holder hunden i snor, og lad være med at larme for meget, siger skovfoged John Orbit.

Facebook
Twitter