Bisonflokken bliver på Bornholm - men bag hegn

Regeringen og DF er enige om at tillade bisonerne permanent, men på mere plads.

Bornholms bisonflok bliver på øen og bag hegn, men de får langt mere plads - faktisk får de i bedste fald lov til at gå rundt i en pæn del af Almindingen, hvis der kan findes penge til indhegningen. (Foto: Naturstyrelsen)

Bisonflokken skal blive i den bornholmske natur - men de får ikke lov til at vandre frit rundt på hele øen.

De skal blive bag hegn i Danmarks femtestørste skov Almindingen, men deres område skal udvides meget og gerne komme til at omfatte en tredjedel af Almindingen.

Det er regeringen og Dansk Folkeparti blevet enige om.

- Bisonerne er enestående dyr til at skabe en mere mangfoldig natur med plads til forskellige andre dyre- og plantearter. Samtidig er de blevet en turistmagnet på Bornholm, så derfor er det også helt naturligt, at vi har valgt at fortsætte bisonsuccesen på Bornholm og gøre projektet permanent, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Naturstyrelsen Bornholm har ansvaret for bisonflokken, og skovrider Søren Friese er meget glad for beslutningen om, at flokken skal blive - og at det stadig bliver i en indhegning.

- Der er tale om store dyr, som nogen mennesker er bange for. Samtidig ved vi ikke, om bisonerne går ind på landmændenes marker eller vil stå på landevejen, så det her er en rigtig fin løsning, siger Søren Friese.

Han er samtidig glad for, at indhegningen kan firedobles, for bisonflokken har for lidt plads i dag, mener han.

- De er blevet lidt for tamme, så de skal have mere plads end de to kvadratkilometer, de har i dag, siger Søren Friese.

Desuden vil det gavne naturen midt på Bornholm. De danske skovområder skal i højere grad vokse på naturen egne betingelser, og store dyr som bisoner er med til at sikre, at der er åbne områder i skoven og dermed mulighed for flere dyr og planter.

Selvom regeringen og DF nu har besluttet, at bisonerne skal blive på Bornholm og have mere plads, bliver det op til Naturstyrelsen at finde pengene til at udvide hegnet.