Bo på Bornholm og arbejd i København: Pendlerlivet kan betale sig

Der er penge at spare ved at slå sig ned på Bornholm og pendle til København, viser en ny analyse.

Der kan være god økonomi i at pendle mellem Bornholm og København, viser analyse fra Realkreditrådet. (Foto: Jane Lou)

Mere natur og flere penge mellem hænderne. Det er gevinsten, hvis man som københavnerfamilie rykker teltpælene op og flytter til Bornholm.

Nye beregninger fra Realkreditrådet viser, at det bedre kan betale sig for en almindelig familie bestående af to voksne og to børn at lade den ene forælder pendle mellem Bornholm og København, end det kan at bo i hus og arbejde i hovedstadsområdet.

Realkreditrådets direktør, Ane Arnth Jensen, kalder beregningen interessant:

- Man får mere hus for pengene på Bornholm i forhold til i Københavnsområdet, og det kan betyde, at man får flere penge til rådighed til familiens forbrug på trods af, at man skal betale den ekstra omkostning til flybilletter, siger hun.

Besparelser overskygger udgifter

Pendlergruppen under Bornholms Passagerforening har regnet ud, at det koster omkring 80.000 kroner om året, hvis man flyver til og fra arbejde i København på de fleste hverdage. Og det er vel at mærke efter skat.

Men til trods for den store udgift kan det altså bedre betale sig at flytte fra København til Bornholm, hvis valget står mellem et hus på 140 hvadratmeter i hovedstadsområdet eller et tilsvarende hus på klippeøen.

Der følger nemlig både lavere finansieringsomkostninger og lavere boligskatter med til de billigere bornholmske huse, påpeger Ane Arnth Jensen:

- Og det betyder altså, at hvis den ene forælder i familien har arbejde på Bornholm, og den anden pendler til København, så kan det i flere tilfælde betale sig.

Det handler ikke kun om økonomi

Formanden for den bornholmske pendlergruppe, Ann Hartl, siger, at man selvfølgelig gerne vil have flere familier til Bornholm.

Men hun understreger samtidig, at Realkreditrådets beregninger ikke kan stå alene.

- Vi er jo glade, hvis der er familier, som vælger at flytte til Bornholm. Men man skal træde varsomt. Det handler ikke kun om det økonomiske. Der er også nogle menneskelige omkostninger. Familien skal være indstillet på, at den ene voksne pendler, siger Ann Hartl, der selv har pendlet mellem Bornholm og København i mange år.

- Og det kan være svært at finde socialt fodfæste på Bornholm, når man er pendler og derfor ikke har sit arbejdsliv på øen. Der er altså mange udfordringer, man skal forholde sig til, ud over de økonomiske overvejelser, siger hun.

Facebook
Twitter