Børn af udsendte soldater mødes i fællesklub: Plads til snak, leg og tårer

Der er godt gang i et af landets få tilbud for børn af veteraner.

Victoria Van Sabben har været i Klub Veteran Kids siden maj måned sidste år. Her kan hun tale med andre børn om, hvordan det er at have en mor eller far, der har været udsendt som soldat. (Foto: Dorte Langemark © (c) DR Bornholm)

Det er ikke nemt at være barn til en forælder, som har været udsendt i det danske forsvars tjeneste. For når far eller mor trækker i uniformen, er det ikke til at sige, om han eller hun også kommer helskindet hjem både fysisk og psykisk.

Derfor mødes 12 børn én gang om måneden i ”Klub Veteran Kids” i Rønne på Bornholm, som er den eneste klub i landet, hvor børn af veteraner mødes i faste, hjemlige rammer for at dele ud af deres følelser og oplevelser med en far eller mor, som har været udsendt.

Victoria Van Sabben er kommet i klubben sammen med sine to søskende lige siden klubbens begyndelse sidste år, og hun har været glad for at tale om de gange, hvor hendes fars udsendelser fylder lidt for meget i hendes unge liv:

- Jeg synes, det er et rigtig godt tilbud, da det er rart at snakke med nogen, som ved, hvordan jeg har det derhjemme, siger 15-årige Victoria Van Sabben.

For når Victorias far trækker i uniformen, tager fra hjemmet på Bornholm og går i krig i Danmarks tjeneste, kommer følelserne op i hende og hendes søskende:

- Min lillebror forstår det ikke ligeså godt som mig og min søster, så han bliver ikke nær så ked af det som mig og min søster. Vi er lidt mere til den følsomme side, når han rejser, siger hun.

Plads til snak, leg og tårer

Netop følelserne kan være omdrejningspunktet, når Victoria mødes med de andre soldaterbørn i klubben den første tirsdag i hver måned. Besøget i klubben er uformelt, og der indbydes både til leg og fællesspisning såvel som en skulder at græde på, når følelserne hober sig op.

Og Victoria Van Sabben er overbevist om, at det har gjort en forskel ikke kun for hende, men også for de 11 andre børn, der besøger klubben regelmæssigt:

- Jeg ved, at de andre børn er meget glade for klubben. Der er jo nogle af dem, som er enebørn, der ikke rigtig har nogen i familien, som de har lyst til at tale med om det, og de har måske heller ikke lyst til at tale om det med veninderne i skolen, siger hun.

’Her er så godt’

Familieplejen på Bornholm og øens lokale veteranforening Bornholms Veteran Forum begyndte allerede i 2017 at samle penge ind til klubben. Rundt omkring i landet var der nemlig masser af tilbud til soldaterveteraner, men der manglede et fast klubtilbud til børnene på Bornholm, siger leder af Klub Veteran Kids Pernille Pedersen:

- Der er rigtig meget fokus på vores veteraner, og i de senere år har der også været fokus på familien, men vi fandt ud af, at vi manglede børnene, siger Pernille Pedersen.

Derfor gik man også i gang med at finde penge til klubben, og det lykkedes med hjælp fra blandt andet flere legater og fonde, og det betød, at klubben kunne lukke de første børn ind i maj sidste år.

Klubben begyndte med to grupper af børn dengang, og siden da er der kommet flere til, så man i dag har tre grupper, der mødes for at lege, tale og græde sammen, og Pernille Pedersen er ikke et sekund i tvivl om, at klubben har været en succes for børnene:

- Alle børnene siger, ’kan vi ikke mødes mere end én gang om måneden, fordi her er så godt?’

- Alle mødrene og fædrene siger også, at det er godt, siger hun og understreger, at der er plads til flere i klubben.

Der er også legetøj til de mindste soldaterbørn i Klub Veteran Kids. (Foto: Dorte Langemark © (c) DR Bornholm)

Børnene risikerer at lukke om sig selv

Hos Forsvaret ved man, hvor vigtigt det er, at soldaterbørn får mulighed for at snakke om deres forælders udsendelse. Her sidder militærpsykolog Mette Petri, der har rejst rundt omkring i landet for at afholde samtalegrupper for børn af veteraner.

I grupperne har hun lyttet med, når børn har åbnet op for, hvordan det er at leve med en forælder, der har fået ar på sjælen efter sin udsendelse.

Der er nogle forældere, der har haft så voldsom en oplevelse under udsendelsen, at de kommer hjem med angst eller PTSD, hvilket godt kan få forælderen til at reagere voldsomt, og det præger altså barnet, siger Mette Petri:

- Hvis et barn vokser op i en familie, hvor der måske er meget vrede, så lærer barnet ret hurtigt at undgå at gøre far eller mor vred. Mange børn fortæller, at de ikke rigtig tør at fortælle, hvordan de har det, så hvis man ikke kan vise sine vrede, frygt eller smerte, så bliver man ikke trøstet eller anerkendt, siger hun.

Når der ikke bliver taget hånd om de negative følelser, så risikerer barnet at lukke om sig selv, og så står han eller hun pludselig alene med sine problemer, og det betyder også, at barnet kan blive ensomt, alt imens han eller hun forsøger at holde følelserne skjult bag en facade.

Og det får altså konsekvenser i det lange løb, siger Mette Petri:

- På længere sigt gør det, at de får en dårlige trivsel og har svært ved at åbne sig op og vise tillid til andre, siger hun.

Derfor er det også vigtigt, at børnene får talt om deres følelser.

Klub Veteran Kids har i øjeblikket 12 børn tilknyttet klubben. (Foto: Dorte Langemark © (c) DR Bornholm)

Mette Petris egne erfaringer fra samtalegrupperne viser i hvert fald, at når veteranbørnene mødes med andre børn og får talt følelserne og oplevelserne igennem, så får de også mulighed for at slå hul på facaden.

Børnene får dermed en erkendelse af, at de ikke er de eneste børn, som har de samme udfordringer, siger hun:

- Det gør jo, at de får en øget selvtillidsfølelse, og at de får en oplevelse af, at de ikke er alene i verden, siger militærpsykologen.