Borgmester: Svensk grænsekontrol giver Bornholm problemer

I et brev til svensk minister beskriver Bornholms borgmester de problemer, den svenske grænsekontrol skaber.

Det giver problemer for blandt andre bedsteforældre med børnebørn og sportsklubber, når turen går fra København til Bornholm, mener Winni Grosbøll (S) (Foto: Morten Germund © Scanpix)

Svenskerne har netop forlænget grænsekontrollen med 30 dage.

Den ekstraordinære situation begynder mere og mere at minde om en ordinær - og det kræver løsninger for de rejsende mellem Bornholm og resten af landet, mener borgmester i Bornholms Regionskommune Winni Grosbøll (S).

Langt de fleste rejser over Ystad i Sverige, når de skal til Bornholm. Man bliver tjekket for ID i både København og på den svenske side af grænsen. Derfor har borgmesteren nu skrevet til den svenske infrastrukturminister Anna Johansson.

- Vi har i de første par måneder været afventende og tålmodige, men efter lidt indkøringstid mener jeg, at vi nu er i en situation, hvor de konkrete problemer bør kunne løses, skriver Winni Grosbøll.

Det skal være lettere for bornholmere at rejse til hovedstaden

De svenske myndigheder har tidligere lempet kontrollen for enkelte grupper. Blandt andet skal ambulancepatienter ikke længere skal medbringe ID, når de transporteres fra hospitalet på Bornholm til København.

Men der skal yderligere lempelser til, mener Winni Grosbøll. For eksempel skal bedsforældre med børnebørn og unge mennesker uden pas eller kørekort skulle kunne rejse gennem Sverige uden at blive sat af bussen.

I brevet redegør Winni Grosbøll for bornholmernes besværligheder ved grænsekontrollen og bekymringen for, at turisterne tager andre steder hen på grund af kontrollen.

Blandt andet fordi reglerne for gyldigt ID varierer. Winni Grosbøll oplevede selv for nylig, at en medrejsende blev afvist med beskeden om, at et kørekort ikke er gyldig ID - modsat den officielle udmelding fra de svenske myndigheder.

Borgmesteren mødtes i sidste uge med transportminister Hans Christian Schmidt, hvor de aftalte sammen at lægge pres på svenskerne i håb om forbedringer for bornholmere og rejsende til øen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.