Borgmestre: Ingen skal tvinges til at tage imod atomaffald

Fem borgmestre beder nu regeringen om at genoverveje processen om depot til atomaffaldet.

I Sverige har Östhammar Kommune taget imod et undersøisk lager til det svenske atomaffald og har gjort det til et aktiv for kommunen. Anlægget skal mere end fordobles for bl.a. at kunne tage imod radioaktive dele fra Barsebäck i takt med, at atomkraftværket rives ned (de blå markeringer). (Foto: Thomas Kofoed Poulsen © dr)

Stop planerne om at bygge et slutdepot til det danske affald i en kommune, der ikke vil have det depot. Lav i stedet et mellemlager i en kommune, der frivilligt vælger at lægge jord til depotet.

Det foreslår borgmestrene fra Bornholm, Kerteminde, Skive, Struer og Lolland. Det er de fem kommuner, der i dag - mod deres vilje - er udpeget til at kunne huse et dansk atomaffaldsdepot.

Protestbrev

Borgmestrene i de fem kommuner, der er udpeget til at kunne huse et atomaffaldsdepot - Bornholm, Kerteminde, Skive, Struer og Lolland - vil i morgen skrive et fælles protestbrev til forskningsminister Søren Pind (V).

De kræver, at regering og folketing tænker sig om og ser, om der ikke kan findes en kommune, der frivilligt vil tage imod atomaffaldet i et mellemlager.

I både Sverige og Holland ligger atomaffaldsdepoterne i kommuner, der frivilligt har sagt ja til det.

Et ekspertudvalg er på vej med sine anbefalinger til regeringen, der i løbet af kort tid skal bestemme, hvad der skal ske.

De fem borgmestre har besluttet at sende et fælles brev til forskningsminister Søren Pind (V) for at bede ham, den øvrige regering og Folketinget om at tænke sig om.

- Der er gode erfaringer fra for eksempel Holland, hvor man har sendt muligheden for at påtage sig et mellemlager ud til kommunerne. Det har der været nogen, der har kunne se muligheder i, og nu har de arbejdspladser og en attraktion i form af det her mellemlager, siger borgmester Mads Jakobsen (V) fra Struer.

Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), taler også for en frivillig ordning og har tidligere kritiseret processen, hvor de fem kommuner er blevet udpeget som modtagere af atomaffaldet uden mulighed for at kunne sige nej.

DR har tidligere undersøgt, om nogen af de danske kommuner frivilligt ville lægge adresse til et mellemlager. Helsingør, Vesthimmerland og Ikast-Brande sagde ja. Men i dag siger de nej.

- Det bliver et rungende 'nej', siger borgmester i Ikast-Brande, Carsten Kissmeyer (V).

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.