Bornholm dropper mere grøn strøm fra egen baghave: 12 nye vindmøller stemt ned

Mens regeringen skruer op for klimadrømmene, skrotter Bornholmske politikere planer om at blive selvforsynende med grøn el.

Ulrik Borberg stod til at få flere landvindmøller i nærheden af sit hjem nordøst for Østermarie på Bornholm. Han er nu glad for, øens politikere har valgt at skrinlægge planerne. (Foto: Jens ørberg © (c) DR Bornholm)

Bornholm har igennem flere år haft det som mål, at øen skal have en CO2-neutral energiproduktion inden 2025. Et mål, som er betinget af, at der opføres omkring 12 landvindmøller flere steder på øen.

Men i aftes valgte et flertal i øens kommunalbestyrelse at vinke farvel til landvindmøller med stemmerne 12-11, og det er på trods af, at Alternativet og øens største parti, Socialdemokratiet, gerne så, at møllerne blev rejst på øen.

Beslutningen kommer i kølvandet på, at regeringen, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre på den landspolitiske scene har vedtaget at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

Vil hente strømmen udefra

I stedet blev et modforslag fra SF's Leif Olsen om at købe den grønne strøm uden for øen, og i øvrigt gå videre med solceller og andre alternativer, støttet af Dansk Folkeparti, Venstre, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne.

Det betyder, at kommunen henter strøm fra grønne energikilder andre steder end på Bornholm.

- Vi importerer og eksporterer både som ø og som land, og jeg forstår ikke, at vi på dette område skal være selvforsynende. Det er vi ikke inden for fødevarer og medicin, sagde Leif Olsen på gårsdagens møde.

Men anderledes var holdningen hos socialdemokratiets gruppeformand på Bornholm, Thomas Thors, der mente, at man med SF’s forslag blot tørrede den grønne ambition af på andre end Bornholm selv:

- Hvis alle lokalområder i hele verden agerer, som vi nu gør. Altså fravælger den billigste og mest effektive måde at producere grøn strøm på, så ser det mørkt ud. Nu siger vi, at det ikke er vores ansvar, sagde Thomas Thors.

’Jeg er enormt glad’

Flertallets beslutning kommer dog som en lettelse for Ulrik Borberg, som bor nordøst for Østermarie. Her skulle der efter planen have været rejst flere nye møller, men gårsdagens nej i kommunalbestyrelsen betyder nu, at han bliver fri for møllerne.

Ulrik Borberg stod til at miste en del af værdien i sit hjem, hvis der blev opført møller i nærheden af huset. Han er derfor lettet og glad over, at der ikke kommer flere landvindmøller på Bornholm. (Foto: Jens ørberg © (c) DR Bornholm)

Han påpeger, at det ville have haft store konsekvenser for ham personligt, hvis landvindmøllerne blev rejst i nærheden:

- Jeg er enormt glad, og jeg er meget lettet. Vi ville have mistet helt kolossalt på vores ejendom. Vores advokat havde fået tre ejendomsmæglere til at give et skøn på værditabet, og her lød det på 60 til 70 procent af vores ejendomsværdi, siger han.

Flertallet i Bornholms Regionskommunes kommunalbestyrelse besluttede også i går, at der nu skal laves en ny grøn energistrategi, men denne gang altså helt uden nye landvindmøller.

Facebook
Twitter