Rettelse: Kirstine van Sabbens navn er rettet.
Et flertal i kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune bestående af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten er blevet enige om at droppe den meget omdiskuterede spærretid.
Spærretiden, der skulle sikre kommunens ansatte ro op til kommunalvalget 16. november, betød oprindeligt, at medierne i tre måneder op til valget ikke måtte få adgang til børnehaver, plejehjem og andre af kommunens institutioner.
Det blev også i første omgang meldt ud, at kun kommunaldirektøren måtte udtale sig til pressen på vegne af kommunen.
Men efter kritik fra blandt andet faglige organisationer droppes spærretiden og også de reviderede retningslinjer nu.
- Det, som vi gør, er at sige, vi har ikke nogen spærretid. Derfor kører vi videre, som vi plejer, siger borgmester Thomas Thors (S) til DR Bornholm.
Mediebesøg tilladt
Partiernes forslag indeholder dog stadig dét forbehold, at politikere ikke må have gæster med eller følges af journalister inde i kommunens bygninger.
Hvad den øvrige mediedækning angår, foreslår partierne at sædvanlig praksis også gælder op til valg, hvilket vil sige, at besøg, interviews og anden presse som udgangspunkt ikke skal godkendes af direktionen alligevel.
Ifølge borgmesteren var kritikken gjort indtryk og ført til beslutningen.
- Jamen, det er jo den intensive debat, også den debat, der har været om grundlovssikrede rettigheder, pressefrihed og så videre. Og der har vores udtalelse jo hele tiden gået på, at det har vi ingen interesse i at begrænse, dog er der nogle praktiske ting, som også skal køre videre, siger han.
FOA: God debat at tage lokalt
Dorthe Leah Pedersen er sektorformand for Social og Sundhedssektoren i FOA Bornholm og repræsenterer de ansatte på blandt andet øens plejecentre
Hun glæder sig over, at borgmesteren i en pressemeddelelse foreslår, at de ansatte op til valget "orienteres om deres grundlovssikrede ret til at ytre sig på egne vegne om forhold på deres arbejdsplads".
- Jeg tænker, at det er en god debat at have ude på de lokale arbejdspladser, uanset i hvilket hierarki og i hvilket niveau man befinder sig i, siger hun.
- Det er rigtigt vigtigt, at man går ud og fortæller, at man har en grundlovssikret ytringsfrihed som privatperson, og den skal man benytte sig af, og det har man også omkring de ting, der foregår på ens arbejdsplads, siger Dorthe Leah Pedersen fra FOA.
Politiker: På høje tid
Bornholmerlistens Kirstine van Sabben, der var en af de første lokalpolitikere, der rejste kritikken mod spærretiden, mener at det er på "høje tid" at den kommunale ledelse trækker i land.
- Det her har kørt rigtigt lang tid, og det har skadet mere, end det har gavnet, siger hun.
- Normalt synes jeg, at det er super vigtigt, at man har en debat om sådan nogle ting, som berører rigtigt mange mennesker, men på den anden side har jeg det også sådan, at vi kunne havde afsluttet den her for lang tid siden, så vi kunne komme til at diskutere nogle af de ting, som vi gerne vil ændre på Bornholm, mener Kirstine van Sabben.
Hun undrer sig også over, at borgmesteren og det røde flertal alligevel føler, det er nødvendigt at præcisere, at politikere ikke må tage gæster og journalister med på besøg på kommunens arbejdspladser.
- De ting, der står der, har vi jo allerede. Per automatik går vi ikke ind og fører valgkamp på et plejecenter eller en børnehave. Det gør vi ikke. Og hvis pressen gerne vil ind og besøge et sted, så spørger de om lov først. Det har man jo altid gjort, siger hun og tilføjer:
- Jeg kan ikke rigtigt se, hvad formålet er med forslaget.