Bornholm er klar: 60.000 mennesker strømmer til Folkemødet

Danmarks største demokratifestival i Allinge er tilbage efter to års coronapause.

Fra partiledertale på Hovedscenen i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019 (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

I 2020 var det aflyst. I 2021 kørte det på halvt blus. Men i år er Folkemødet tilbage, som det plejer, med mange tusinde arrangementer, debatter og muligheden for at veksle et ord eller to med landets politikere, der traditionen tro valfarter til Allinge på Nordbornholm.

I månederne og ugerne op til Folkemødet har politi, erhvervsdrivende og de lokale bornholmere været i fuld gang med forberedelserne.

Stine Elleby driver forretning ved Allinge Havn og allerede i dagene op til, kan hun mærke en tydelig forskel i trafikmønstret i og omkring byen.

- Det bliver nok ikke værre end sidst, der var folkemøde i 2019. Selvfølgelig er der lidt kaos i starten, men det plejer at forløbe fint, siger hun.

For de kommende dage bliver Allinge og store dele af Bornholm vendt på hovedet.

- Jeg kan ikke køre i byen, som jeg plejer. Jeg må holde mig på gåben og fortsætte min dag, så godt som jeg kan, siger Victoria Ibsen, der bor i Allinge.

Du kan få et overblik over nogle af de mange forberedelser til Folkemødet her.

Sikkerhed

Politi i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019 (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Folkemødet plejer at være en smeltedigel af både borgere og højtstående og højtråbende politikere og debattører. Derfor er Folkemødet en stor opgave for Bornholms Politi, der står for sikkerheden. Her har man fået assistance fra stort set alle politikredse i landet.

I 2014 simulerede Rusland et angreb på Folkemødet, og i lyset af krigen i Ukraine og tiltagende spændinger mod øst har politiet også øjne på situationen.

- Vores kolleger i forsvaret har fokus på det. Vi fokuserer mest på den interne sikkerhed på Folkemødet, siger chefpolitiinspektør Jacob Kofod Ipsen fra Bornholms Politi og operationsansvarlig for folkemødestyregruppen.

Det er også forventningen, at Rasmus Paludan besøger Folkemødet. De seneste måneder har lederen af Stram Kurs rejst rundt i Sverige og afholdt demonstrationer med afbrænding af koraner, som har vakt stort røre.

Men et eventuelt besøg af Rasmus Paludan tager chefpolitiinspektør Jacob Kofod Ipsen roligt.

- Vi har haft besøg at Rasmus Paludan til Folkemødet ad flere omgange. Det er forløbet uden problemer. Men vi har en plan og har forberedt os godt på, at han kommer.

Klokken 11 bliver årets Folkemøde officielt indviet på hovedscenen i Allinge.

Trafikken

Mennesker i gaderne i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019 (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Udsolgte fly og færger. Det kan opsummere trafikken til og fra Bornholm i folkemødedagene.

Flyselskabet DAT flyver fast mellem Bornholm og resten af Danmark og har skruet voldsomt op for antallet af flyvninger til 172 flyvninger fra torsdag til søndag, hvor der normalt er cirka 100 flyvninger ugentligt.

- En stor del er med en Airbus med 180 pladser om bord, så kapacitetsmæssigt er det en eksplosion, siger DAT's direktør, Jesper Rungholm.

Også flyselskaberne Norwegian og SAS har sat flyafgange ind til folkemødedagene.

Bornholmslinjen melder også om udsolgte færgeafgange og få ledige pladser.

- Vi sejler, alt hvad remmer og tøj kan holde og med alle færger, siger Jesper Maack, der er PR- og kommunikationschef.

Når folkemødegæsterne er ankommet til Bornholm, kan der komme trængsel ind til Allinge særligt i dag, når folkemødet åbner.

- For at trafikken skal kunne glide, så er der parkeringsforbud, der dækker hele Allinge, fortæller Tim Haugsted, der er politikommissær hos Bornholms Politi.

Det centrale Allinge er dermed lukket af. Der vil være flere store parkeringspladser i udkanten af byen og der går også busser fra de andre bornholmske byer til Allinge.

'Uden mad og drikke….'

Marianne Kjøller, lokal distriktschef i Netto, står klar med sit team i Netto i Allinge, der over weekenden også får ekstra hjælp fra medarbejdere i København. (Foto: Signe Iversen)

Når omkring 60.000 besøgende valfarter mod Allinge, skal der selvfølgelig også fyldes godt op på hylderne i supermarkederne og i køleskabene hos caféer og restauranter.

Netto i Allinge har sørget for ekstra mange varer.

- Vi ved ikke, hvad kunderne køber, så vi skal være forberedt på lidt af hvert, siger Marianne Kjøller, der er distriktschef for Netto på Bornholm.

Netto har også været nødt til at hente ekstra butikschefer og ekstra personale fra København.

Simon Jensen, som er ejer af Allinge Havnegrill, står klar med sit hold til at lange pølser over disken på havnen i Allinge. (Foto: Signe Iversen)

Allinge Havnegrill befinder sig midt i folkemødeorkanens øje, og der er med lys og lygte blevet ledt efter både råvarer og personale. Det har vist sig at være en udfordring at få de ekstra hænder.

- Vi har været nødt til at korte menuen lidt ned, for vi kan ikke få det til at hænge sammen, siger Simon Jensen, der ejer Allinge Havnegrill.

Han ser dog frem til Folkemødet, om end han går nogle arbejdstunge dage i vente.

- Man glæder sig jo til et rigtigt Folkemøde. Men jeg glæder mig også til, at det er slut. Det er en ordentlig mundfuld for mange butikker her, siger Simon Jensen.

Overnatning

Der plejer at være rift om overnatningsmulighederne under Folkemødet. Og i år ser ikke ud til at blive en undtagelse, fortæller Jacob Lund, der er direktør for Team Bornholm.

Rejsebureauet og ferieboligudlejeren står for at udleje 700 enheder

- Det ligner det billede, vi havde i 2019. Der er stort set fuldt booket, men der kan komme afbud her til sidst, siger Jacob Lund, som dog forventer, at de boliger ryger hurtigt.