Bornholm får parcelhus bygget i en osteklokke

Det energivenlige hus skal opføres i et 600 kvadratmeter stort drivhus i Rønne.

Tom Petersen har 600 kvadratmeter drivhus. Nu vil han bygge et hus i drivhuset. Han regner med, at han er klar til at flytte ind i huset i huset om et par år. (Foto: Jens Ørberg © DR)

Der er ikke nogen grund til at købe hus i hverken Sydspanien eller Thailand, selv om man gerne vil kunne gå ud af sin gadedør i shorts midt i februar uden at få kolde lår og sne i sandalerne.

Det er Tom Petersen fra Rønne i hvert fald overbevist om.

Derfor bygger han nu - som den anden i Danmark - et hus i et 600 kvadratmeter stort drivhus.

Temperaturen stiger lige 20 grader

- Lige nu er der 13-14 grader, blæsende og råkoldt udenfor. Men inde i mit drivhus er det 33-34 grader, superlækkert og vindstille, siger Tom Petersen.

Og skulle det blive lidt for saunaagtigt, er det bare at åbne døre og vinduer for at få tropeluften blandet op med god, dansk rå kulde.

Tom Petersen har planer om at opføre et 150 kvadratmeter stort hus inde i drivhuset, der er på størrelse med en lille parcelhusgrund.

Alternative materialer til huset

- Med de teknologier, vi har i dag, er der basis for at begynde at tænke i andre byggemetoder for at bringe forbruget af blandt andet varme ned, siger Tom Petersen.

Han har drivhuset i forvejen og vil bygge nyt hus indenfor glasruderne. De seneste seks år har han brugt drivhuset til sin forretning - et havemøbelcenter - men man kan lige så godt vælge at bygge et stort drivhus udenom et eksisterende hus.

Tom Petersen er ikke kun glad for varmen og udsigten til en lavere varmeregning. Han er også rigtig glad for alt det lys, han kan få i drivhuset året rundt.

Han glæder sig også til at kunne bygge i materialer, som normalt ikke holder til den danske natur - for eksempel træfiberplader. Og så skal der helst bruges genbrugsmaterialer til huset.

Vil gerne invitere gæster indenfor

Tom Petersen vil desuden supplere energiforsyningen i det nye hus i hus med solfanger eller vindenergi, genbruge regnvand og andre kendte teknikker.

- Vi snakker så meget om, hvordan vi kan gøre det bedre, og jeg vil gerne prøve at udnytte de vil ikke have noget imod at vise sin alternative bolig frem for nogle af de mange gæster, der hvert år er på Bornholm for blandt andet at se på energirigtigt byggeri.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter