Bornholm: Flere bassiner har problemer med vandkvalitet

Flere af Bornholms badebassiner har problemer med lovbestemte værdier for vandet.

Analyserapporter, der er lavet til Bornholms Regionskommune, viser, at flere svømmebassiner har problemer med de lovbestemte værdier for badevand. (© Colourbox)

Opdateret med svar fra ejeren af Brændegårdshaven.

Flere af Bornholms badebassiner overholder ikke de lovbestemte værdier for badevand.

Det viser målinger, som Bornholms Regionskommune har fået lavet tidligere på måneden.

Målingerne viser, at der blandt andet er for meget klor i vandet, pH-værdien er for lav, og at der er for højt indhold af trihalomethaner.

Og særligt trihalomethaner skal man være opmærksom på, for når de er til stede i vandet, er der også risiko for, at der er kræftfremkaldende stoffer i svømmebassinet.

Det fortæller Henrik Rasmus Andersen, som er lektor ved Institut for Vand og Miljøteknologi på Danmarks Tekniske Universitet.

- Man er ikke sikker på, at trihalomethaner er kræftfremkaldende, men de er indikator for nogle andre stoffer, som er kræftfremkaldende, og derfor ønsker man, at der er en lav koncentration af det, siger han.

Henrik Rasmus Andersen understreger dog, at man skal være i svømmebassinet over lang tid, før man har højere risiko for at blive syg.

Hver måned fører Bornholms Regionskommune kontrol med badevandet i de bornholmske badebassiner, og hvis værdierne afviger fra de krav, der er, kontakter kommunen de ansvarlige for badevandet.

I sidste instans kan kommunen kræve bassinet lukket, indtil værdien igen er normal.

Ferieby: Det er svært at måle

Et af de steder, hvor koncentrationen af trihalomethaner er for høj, er hos Dueodde Ferieby. De er allerede i gang med at få nedbragt værdien, men det er samtidig svært at kontrollere, lyder det fra Jens Peter Christoffersen, inspektør ved Dueodde Ferieby.

- Jeg synes, at myndighederne skal komme med noget, så har vi muligheden for at måle os frem til det.

- Nu får vi målt på et laboratorium. Det svarer for mig til, at jeg skal køre en bil uden speedometer og aldrig må overstige hastighedsbegrænsningen, siger Jens Peter Christoffersen.

Hos Rønne Svømmehal, hvor koncentrationen af trihalomethaner også er for høj, er der en naturlig forklaring, lyder det fra den daglige leder Samantha Högstedt-Madsen.

- Vi har fyldt helt nyt vand i vores bassiner, og når man gør det, sker der tit, at det organiske materiale i vandet ligger højere, når det ikke har fået lov til at cirkulere, og det har vores ikke nået, siger hun.

Derfor er meldingen fra Rønne Svømmehal, at de venter på, at vandet cirkulerer, og så er Samantha Högstedt-Madsen overbevist om, at værdien af trihalomethaner falder igen.

Hos Brændegårdshaven forklarer man den høje koncentration af trihalomethaner med et nedbrud på en pumpe samme dag, som vandkvaliteten blev målt. Pumpen blev dog repareret samme dag.

- Efter at vi fik målt vandkvaliteten, kontaktede vi kommunen og oritenterede om, hvad vi havde tænkt os at gøre ved det, siger Timmi Nielsen, der er ejer af Brændegårdshaven.

Han tilføjer, at skaden er i fuld gang med at blive udbedret, og at man regner stærkt med, at den næste måling ikke vil vise et forhøjet indhold af trihalomethan i vandet.

Hos Hasle Feriepark er man i øjeblikket i kontakt med de relevante myndigheder og arbejder på at få nedbragt mængden af trihalomethaner, men har ikke yderligere kommentarer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk