Bornholm glæder sig over forslag om Danmarks største havvindmøllepark

Ørsted foreslår at opføre havvindmøller ud for Bornholm. Det får medvind af både forsker og borgmester.

Energiselskabet Ørsted vil gerne omdanne Østersøens blæst til grøn energi for danske og polske hjem ved at opføre Danmarks største havvindmøllepark ud for Bornholm. Her ses en af Ørsteds nuværende havvindmølleparker "Horns Rev 2", som ligger i Nordsøen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Når du går ud på en af Bornholms sydlige strande, vil du måske i fremtiden kunne se en gigantisk vindmøllepark 20 kilometer ude i horisonten.

For energiselskabet Ørsted vil opføre en vindmøllepark ud for Rønne, der med sin 1.000 megawatt store energiproduktion vil kunne give lys, varme og energi til én million husstande.

Helt konkret foreslår Ørsted, at Bornholm bliver en energiø, hvor havmøllerne skal forbindes med en omformerstation. Den skal forbindes med strømkabler til Sjælland og Polen, som så kan få ren grøn energi.

Desuden foreslår energiselskabet, at parken skal kunne producere helt op til 5.000 megawatt.

Ørsteds ambition er indtil videre blot et ønske, men alene meldingen vækker glæde hos Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S).

- Det er et fantastisk projekt, fordi en anlægsinvestering vil give en masse aktivitet og omsætning for det bornholmske samfund, siger hun.

Møller giver liv på Bornholm

Hvis planerne skulle blive en realitet, er det oplagt at benytte Rønne Havn som en såkaldt udskibningshavn, hvor vindmølleparkens mange elementer kan fragtes ud, og det har nogle afledte effekter, lyder det fra borgmesteren.

- Så er der fast arbejde til Rønne Havn i rigtig mange år, og det smitter af på resten af øen, siger hun.

Ligesom Bornholms borgmester forventer Peter Juel Jensen (V), som er en af øens folketingsmedlemmer, at et havvindprojekt i den størrelsesorden vil skabe flere arbejdspladser, studiepladser og andet, der gør øen attraktiv for tilflyttere.

- Når vi bliver flere bornholmere, så bliver der også flere til at betale for øens skoler, børnehaver og sygehus, så det vil være en god forretning for os alle, hvis der bliver noget mere liv på øen, siger Peter Juel Jensen.

Havvindpark kræver politisk vilje

Men før den første vindmøllevinge overhovedet kan stævne ud fra Rønne Havn, skal politikere på Christiansborg give forslaget med- og ikke modvind.

Den nuværende regering og dens støttepartier har i forbindelse med dette års regeringsdannelse bebudet, at man ønsker at arbejde hen imod at bygge en kunstig energiø, som skal omkranses af et væld af havvindmøller.

Energiøen skal på sigt producere 10.000 megawatt, mens Ørsteds havvindmøllepark i Østersøen på sigt kun kan producere det halve.

Alligevel bør politikerne overveje Ørsteds bud, lyder det fra professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen. Han mener, at en havvindmøllepark ud for Bornholm er mere realistisk end en energiø.

- Det konkrete projekt ved Bornholm er mere realiserbart end den kunstige energi-ø. Det hjælper Storkøbenhavn, Polen og Bornholm med mere grøn energi, lyder det fra forskeren.

For hvis regeringen og dens støttepartier skal lykkedes med at nå i mål med deres egen klimaambition, så skal der handles og ikke analyseres, lyder det fra forskeren:

- Hvis man gerne vil have, at en energiø skal bidrage til at nå en 70 procent reduktion (i CO2-udledning, red.) i 2030, skal man satse på størrelsesordener, som i dette forslag og ikke satse på den store energiø, som tager rigtig langt tid at gennemføre. Det her kan vi lave på den korte bane, siger Brian Vad Mathiesen.

Hvis Ørsteds forslag bliver en realitet, vil havvindmølleparken ud for Bornholm være større end parken 'Thor', som efter planen skal opføres i Vesterhavet.

Thor anses som den hidtil største planlagte havvindpark i Danmark med sine 800 megawatt store energiproduktion.

FacebookTwitter