Bornholm havde sin egen konge i jernalderen

Nye undersøgelser af rigt gravfelt ved Gudhjem på Bornholm bestyrker arkæologernes tro på, at der var bornholmsk selvstyre i en del af jernalderen.

Der er fundet farverige perler og broscher i kvindegravene ved Gudhjem. (Foto: Mette Brochorst © DR Bornholm)

Nye udgravninger ved Gudhjem på Bornholm har afdækket et gravfelt af langt større dimensioner end forventet.

Og fundene ser ud til at vise, at Bornholm tilbage i jernalderen omkring år 650 til 750 havde sin egen konge, siger arkæologerne.

I området er der fundet ryttergrave med krigere, som er begravet sammen med deres sværd, spyd og heste - samt kvinder begravet med farverige glasperler og broscher.

En udvalgt gravplads

- Det ser ikke ud til at stoppe - vi har fundet 25 grave og spor efter yderligere fem, siger chefarkæolog ved Bornholms Museum, Finn Ole Nielsen, og tilføjer:

- Det er en særligt udvalgt gravplads, og der er en rigdom i fundene, som vi ikke kan se i tiden efter.

Afspejler selvstyre

- Vi tror, at det her afspejler et bornholmsk selvstyre - at Bornholm havde sin egen konge med sin egen hird, sine egne krigsfolk. Det tror vi eksisterer på det tidspunkt, og vi kan se, at det ophører temmelig brat - omkring år 800, hvor vi har en stærk kongemagt i Danmark, siger Finn Ole Nielsen.

Udgravningerne dækkes til inden for de nærmeste par uger, men genoptages formentlig i efteråret 2016.

Fritidsarkæolog Klaus Thorsen og arkæologer fra Bornholms Museum og Gdansk Universitet ved udgravningen. (Foto: Mette Brochorst © DR Bornholm)

Gravpladsen ved Nordre Sandegård ved Gudhjem blev senest undersøgt tilbage i 1987, men der har altså vist sig at være flere grave, end man troede dengang.

Udgravningerne i år har haft deltagelse af arkæologer og studerende fra Gdansk Universitet i Polen.

 

Facebook
Twitter