Bornholm holder fast i 21 grader, mens andre kommuner skruer ned

Det er billigere at beholde termostaten på 21 grader end at ændre temperaturen i de offentlige bygninger, vurderer Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune har et varmesystem, hvor ventilerne skal tages af hver enkelt radiator, for at man kan sænke temperaturen. Derfor vurderer man, at det er for dyrt at skrue ned til de anbefalede 19 grader. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Hvor mange kommunalt ansatte skal der til for at sænke temperaturen i Bornholms Regionskommune?

Tyve servicemedarbejdere. Og de skal bruge ti arbejdsdage til opgaven.

Sådan lyder vurderingen fra Ejendomsservice i Bornholms Regionskommune, og derfor har man valgt ikke at ændre på temperaturen i regionskommunens bygninger.

Det er på trods af, at regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening siden oktober har anbefalet, at kommunerne skruer ned til 19 grader i alle bygninger med enkelte undtagelser som eksempelvis plejehjem.

- Vi har opvejet fordelene ved at sænke temperaturen mod ulemperne, og vi er nået frem til, at det beløb, vi kunne spare på at skrue ned for varmen, er begrænset, siger borgmesteren i Bornholms Regionskommune, Jacob Trøst.

Men en del andre kommuner har sparet penge på at sænke temperaturen, viser en rundspørge, som DR har foretaget. Så hvorfor er det så svært at gøre på Bornholm?

Et kompliceret varmesystem

I alle Bornholms Regionskommunes bygninger er radiatorerne låst fast til 21 grader, og det betyder, at en ventil skal afmonteres manuelt på hver enkelt radiator, for at man kan skrue ned for varmen.

Det forklarer energimedarbejder Flemming Bech.

- Det er ikke noget, man bare lige gør. For at vi har en jævn varme i alle bygninger, er radiatorerne låst fast på en bestemt temperatur, og vores ventilationssystemer er også koblet op på, at der er 21 grader, siger han.

Det nuværende varmesystem er blevet installeret i de kommunale bygninger løbende fra 2012. Formålet med det lidt bøvlede system er faktisk at spare på energien, blandt andet ved at sikre at alle radiatorer holder den samme temperatur, fortæller energimedarbejder Flemming Bech.

Regionskommunens beregninger viser, at det vil koste 400.000 kroner at skrue ned for varmen, og det er mere, end hvad man forventer at kunne spare på varmeregningen, hvis man sænker temperaturen.

Energiekspert: 'Bornholm har misforstået noget'

Men det skal ikke ses som en spareøvelse, når kommunerne skruer varmen ned til de anbefalede 19 grader. Det er et spørgsmål om forsyningssikkerhed, forklarer Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

- Hvis alle 98 kommuner i Danmark gjorde som på Bornholm, ville vi være ilde stedt. Det er helt afgørende, at alle bidrager og sparer på forbruget, ellers kan vi ikke klare os igennem energikrisen, siger han.

Og privatpersoner, virksomheder såvel som det offentlige, skal spare energi, for at priserne ikke eksploderer, vurderer Brian Vad Mathiesen.

- Man har misforstået, hvad det her handler om. Selvom det ikke nødvendigvis giver en økonomisk gevinst på Bornholm, hjælper alle energibesparelser, vi kan lave.

Professoren i energiplanlægning roser Bornholm for at have optimeret varmesystemet, men han peger samtidig på, at mange andre kommuner også har indført tiltag for at spare på energien.

- Det her handler ikke om de optimeringer, der allerede er lavet. Det handler om forsyningssikkerheden, og der giver man et samfundsbidrag ved at sænke temperaturen.

Borgmester: 'Vi sparer allerede'

Bornholms Regionskommune gør nok for at spare på energien, mener borgmester Jacob Trøst. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Men Bornholm sparer allerede meget på energien, fordi der de seneste mange år har været et stort fokus på at mindske regionskommunens energiforbrug, siger borgmester Jacob Trøst.

Regionskommunens egne beregninger viser, at varmeforbruget er nedbragt med 40 procent, og strømforbruget er faldet 65 procent siden 2012.

Mange steder sidder folk og arbejder i 19 grader, kan du forstå, at man så undrer sig, hvis man kigger til Bornholm og ser, at der stadig er 21 grader?

- Det er klart, at det er en afvejning, man skal foretage de enkelte steder. Temperaturen betyder noget for arbejdsklimaet og medarbejdernes velfærd, og ved vi så, hvilken betydning det har for produktiviteten i kommunen, når det er koldere? Det er vigtigt, at vi tager det hele med i overvejelserne om temperaturen, siger Jacob Trøst.

Professor Brian Vad Mathiesen siger, at man skal løfte i flok igennem energikrisen og spare alt det, man kan. Løfter Bornholms Regionskommune det, de skal?

- Vi har været på forkant med vores energiforsyning på mange fronter. Hvor mange penge har andre kommuner brugt på at energirenovere bygninger? Hvor mange andre kommuner har skiftet al gadebelysning til LED, som Bornholm har, spørger borgmesteren retorisk.

- Det er et spørgsmål om, hvilken kurv man vil lægge sine æg i, og der vil jeg foretrække, at man tænker langsigtet og energirenoverer, så vi på den måde bruger mindre energi.