Bornholm: Økologisk mad hitter i kommunale gryder

Bornholm er i mål med et projekt om mere økologisk mad i de offentlige institutioner.

Nicolai Løngren, konstitueret leder af det kommunale køkken Devika i Bornholms Regionskommune og omlægningskoordinator i ØkoLøft Bornholm. (Foto: © Jens ørberg, dr)

60 procent af råvarerne i Bornholms kommunale køkkener er nu økologiske. Dermed har Bornholms Regionskommune nået sit mål med projektet ØkoLøft Bornholm, som blev sat i gang for to år siden. Dengang var kun 4-6 procent af råvarerne økologiske.

- Jeg synes det er helt vildt imponerende. Jeg kan sgu stadig blive helt rørt når jeg kigger ud over over køkkenerne på Bornholm og tænker på at mange af dem har nået det på et halvt år. Vi nåede det på et hængende hår, takket være køkkenmedarbejdere, der virkelig har givet den gas, siger konstitueret leder af det kommunale køkken, Devika, kokken Nicolai Løngren.

Ikke øko-kød

​Han har også været omlægningskoordinator i projektet, og han fortæller, at det først og fremmest er mel, mælk, kartofler, løg, gulerødder, porrer, knoldselleri og frugt, som nu er økologiske i de kommunale køkkener.

Derimod er det meste kød ikke økologisk, da det ville koste for meget.

- Det handler i bund og grund om at skrue ned for kødmængderne. Man behøver slet ikke spise så meget kød, som vi tit gør. Og ved at skære ned på kødet, kan man få råd til de økologiske råvarer, siger Nicolai Løngren.

Projektet ØkoLøft Bornholm omfatter seks daginstitutioner, otte plejecentre, fire skoler, otte kantiner, 12 sociale institutioner samt det kommunale køkken Devika.

Unik chance

Hvis han selv skal sige det, så synes Nicolai Løngren, at det er ret godt gået:

- Vi er rimeligt langt i betragtning af, at det ellers er storbyerne der trækker den her dagsorden. Og med det fokus der er på bornholmske fødevarer, så synes jeg vi står et unikt sted netop nu, hvor vi har muligheden for at bevise, at vi kan forsyne os selv med gode, lokale økologiske fødevarer, på langt sigt, siger Nicolai Løngren.

I alt 74 kommunale medarbejdere har deltaget i økologiske omlægningskurser.