Bornholm skal være selvforsynende, men beboere frygter vindmøller på land

Der var mange kritikpunkter, da vindmøller var til debat i Rønne i aftes.

Omkring 200 borgere var i aftes mødt op på Campus Bornholm i Rønne for at debattere landvindmøller på Bornholm. (Foto: Sofie Ejdrup Larsen © (c) DR Bornholm)

Skal Bornholm være selvforsynende med grøn el i 2025?

Det spørgsmål var til debat i går, da øens Klima- og bæredygtighedsudvalg afholdt debatmøde i Rønne.

Her deltog politikere, borgere, virksomhedsejere med flere til en snak om landvindmøllernes fremtid på den bornholmske granitgrund.

Kommunens embedsværk vurderer nemlig, at flere landvindmøller er den eneste vej frem, hvis øen skal holde fast i sit mål om at blive selvforsynende med grøn strøm inden 2025.

Og debatten gik ikke roligt for sig.

Vindmøllerne blev blandt andet kritiseret for at støje for meget til stor gene for eventuelle naboer.

Netop støjen er også den bekymring, som Maja Juul fra Bodilsker går rundt med, og derfor havde hun taget turen til Rønne i går aftes.

- Jeg er ikke modstander af landvindmøller, men jeg er modstander af, at når noget gavner os alle sammen, så er der nogle få familier, som bliver berørt, siger hun.

Maja Juul mener, at naboerne risikerer at flytte fra hus og hjem på grund af støjen fra vindmøllerne, men det vil blive svært, da de i så fald står med et hus, som bliver mindre værd på grund af møllerne.

Maja Juul fra Bodilsker er bekymret for, at landvindmøllerne kan gå ud over potentielle naboer. Møllerne kan være støjende og sænke værdien på naboernes huse, mener hun. (Foto: Sofie Ejdrup Larsen © (c) DR Bornholm)

- Jeg er ked af, hvis folk skal føle sig stavnsbundet til deres huse, og der er forskel på, hvor robuste vi er, og hvor meget støj vi kan klare.

Michael Sørensen fra Rønne er tilhænger af landvindmøller på Bornholm, og han var taget til mødet for at blive klogere på projektet.

Han erkender, at der kan være gener for eventuelle naboer til møllerne, men han mener, at det er vigtigt, at kommuner, stater og verden gør noget for jorden, så den næste generation også har en jord at betræde:

- Vi kan ikke kun producere energi ved hjælp af flis - vi kan ikke fælde alle skove på Bornholm, og vi kan ikke være bekendt at importere flis fra Polen. Vi har behov for at trække på alle de grønne energikilder, der er, siger han.

Michael Sørensen er for landvindmøller på Bornholm. Han mener, det er nødvendigt, at møllerne får en plads på øen til gavn for klimaet. (Foto: Sofie Ejdrup Larsen © (c) DR Bornholm)

Et godt møde

Formand for Klima- og bæredygtighedsudvalget Anne Thomas (AL) var glad for debatten, hvor der var plads til de forskellige holdninger til den grønne energikilde.

Heriblandt de kritiske holdninger om blandt andet møllernes støjniveau.

- Jeg hæftede mig ved, at vi i forvejen ikke har så mange støjklager, og at der er undersøgelser, som viser, at støjen er værst fra de små møller, og ikke de møller, som vi har i sinde at sætte op, siger Anne Thomas, der nu vil fortsætte sit arbejde på at få rejst landvindmøllerne.

Bornholmerne kom også til orde på gårsdagens møde, hvor de kunne stille spørgsmål til en række paneldeltagere bestående af blandt andet repræsentanter fra vindmølleindustrien og Danmarks Naturfredningsforening. (Foto: Sofie Ejdrup Larsen © (c) DR Bornholm)

Men Anne Thomas kan få svært ved at rejse møllerne.

For det er ikke første gang, at politikerne vil rejse landvindmøller på klippeøen.

I 2016 valgte et flertal i kommunalbestyrelsen at stemme imod landvindmøller blandt andet på grund af protester fra lokalbefolkningen.

Forkert at sætte landvindmøller op

Både Venstre og SF på Bornholm havde allerede inden debatmødet varslet, at de ikke ser grund til at holde endnu en afstemning om de omdiskuterede møller.

Venstres gruppeformandBornholm, Søren Schow, mener, at møllerne ikke vil dække øens energibehov i de kommende år. I stedet bør regionskommunen lave tiltag, som reducerer øens CO2-udledning helt generelt:

- Kan vi lave vores byer, så vi ikke skal transporteres rundt i biler? Kan vi lave nogle bymidter, hvor vi skal cykle frem for at bruge bilen? Hvordan kan vi gøre det mest klimaneutralt, hvis vi skal rejse mellem eksempelvis Rønne og Nexø?, siger Søren Schow.

    Mere fra dr.dk

    Facebook
    Twitter